Magyarország legnépszerűbb ingyenes internetes levelezési rendszerének használói november 12-én 1 millió 47 ezer weboldalt töltöttek le a Freemail.hu szervereiről.

Az [origo] portál látogatottságát auditáló Medián Webaudit mérései szerint a Freemail levelezőrendszer november közepén rekordot döntött: az oldalletöltések száma átlépte az egymilliót. November 12-én, kedden az internetezők 341 272 látogatás során 1 047 345 oldalt hívtak le a levelek olvasása, írása, küldése közben. Másnap, november 13-án. szerdán az eredmény szintén egymillió felett volt: 337 529 látogatás alkalmával 1 023 326 weboldalt töltöttek le.

A webböngésző programok segítségével bárhonnan könnyen és ingyenesen elérhető Freemail népszerűsége évek óta dinamikusan növekszik. Az öt éve indult szolgáltatás keretében az internetezők 2000 januárjában hozták létre a kétszázötvenezredik, 2000 decemberében az ötszázezredik, 2002 májusában pedig az egymilliomodik postafiókot.

A Freemailt 1997 novemberében a Soros Alapítvány, a Silicon Graphics Magyarország és a MATÁV együttműködésével létrehozott C3 Kulturális és Kommunikációs Központ indította útjára. A C3 1999-es alapítvánnyá alakulása során a Freemail a Matávnet (az Axelero jogelődje) tulajdonába került, és az [origo] portál részévé vált. A rendszer üzemeltetését továbbra is a C3 szakemberei végzik. A szolgáltatás kezdetben mindössze egy - Linux-alapú - számítógépen futott, az első nagyobb műszaki változtatásra 1999 februárjában került sor, ekkor már hat gép szolgálta ki a levelezést. A növekvő igények és az ezzel párhuzamos fejlesztések után ma már 18 számítógép alkotja a Freemail rendszerét, a gépek az Axelero Adatparkban kaptak helyet.

Az [origo] és a C3 munkatársai jelenleg a Freemail új külsején és szolgáltatásainak bővítésén dolgoznak. A megújult rendszert az internetezők még ebben az évben birtokba vehetik.