Az Intel november 14-én piacra dobta minden korábbi, asztali PC-kbe szánt lapkájánál nagyobb teljesítményű processzorát. Az új Pentium 4 órajele meghaladja a 3 GHz-et.

Az Intel új, asztali számítógépekbe szánt chipje 3,06 GHz-en működik, és egy Hyper-Threading elnevezésű technológiával is felszerelték. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy az alkalmazások a processzort virtuálisan két külön lapkának lássák, ezáltal több különálló feladatot egyszerre lehessen végezni - például video kódolás mellett játszani - a sebesség lassulása nélkül. Az Intel közlése szerint emellett az eddig csak a szerverekbe szánt Xeon CPU-kban alkalmazott Hyper-Threading az azt kihasználó alkalmazások - például az Adobe Photoshop - esetében akár 20 százalék teljesítménynövekedést tud biztosítani.

Piaci elemzők a 3 GHz-es processzor megjelenése kapcsán nem számítanak az eladások számottevő növekedésére. Mindeddig a Dell, a Hewlett-Packard, a Gateway és öt másik számítógépgyártó jelentett be az Intel új lapkáját használó konfigurációkat, amelyeket 1200-3000 dolláros áron kínálnak. Maga az új Pentium 4-es lapka ára nagytételű rendelés esetén 637 dollár, míg legközelebbi típustársának, a 2,8 GHz-es Pentium 4-esnek az árát ezen a héten 508-ról 401  dollárra csökkentette a gyártó.

Az Intel legnagyobb riválisa, az AMD várakozások szerint az elkövetkezendő hetekben fogja piacra dobni az új Pentium 4-es vetélytársául szánt új, Athlon XP 2800+ típusjelzésű processzorát.