A tesztidőszak végeztével az amerikai Xbox-tulajdonosok november 15-től kezdve akár az interneten keresztül is megmérkőzhetnek egymással kedvenc konzolos játékaikban.

Fotó: --A Microsoft idén nyáron jelentette be, hogy Xbox fantázianevű, beépített Ethernet-csatlakozóval rendelkező konzolgépéhez november 15-től lesz elérhető az online játékszolgáltatás elsőként az észak-amerikai tulajdonosok számára. Az Xbox Live elnevezésű szolgáltatást meglévő szélessávú internetkapcsolattal rendelkező konzoltulajdonosok vehetik igénybe, ha megvásárolják az ehhez szükséges 50 dolláros kezdőcsomagot. Ez a csomag egy éves internetes játéklehetőséget biztosít,  illetve egy mikrofonos fejhallgatót, valamint két játékdemót is tartalmaz, melyen keresztül a játékosok beszédben is kommunikálhatnak egymással az online küzdelem alatt.

Forrás: ORIGOAz Xbox Live tesztelése augusztus végén kezdődött meg ötezer konzoltulajdonos bevonásával. Az online játékot jelenleg 9 féle piacon lévő Xbox-os játékprogram támogatja, év végéig pedig a kínálat 14 darabosra emelkedik majd. A Microsoft várakozásai szerint az idei év végéig az Xbox Live-nak 100 ezer felhasználója lesz. A szolgáltatás bétatesztelése Japánban jelenleg is folyik, ennek eredményeként a szigetországban 2003 január közepén fog beindulni, míg az EU-tagországokban 2003 március közepén kerül sor. Az Xbox konzol, illetve a szolgáltatás magyar piacra történő bevezetéséről egyelőre nem áll rendelkezésre pontos információ, de a közeli jövőben nem várható.

A rivális Sony Playstation2 konzolgépével augusztus vége óta játszhatnak a játékgéppel és modemes, vagy szélessávú neteléréssel rendelkező amerikai tulajdonosok az ehhez szükséges, 40 dolláros adapter megvásárlása után. Az online játék használati díjait a Sony üzleti modellje alapján teljes mértékben az adott szoftver fejlesztői alakítják lehet.

A piac harmadik jelentős szereplője, a Nintendo október végén Észak-Amerikában és Japánban kezdte meg GameCube konzoljához csatlakoztatható hagyományos modemes és szélessávú adapterek árusítását 35 dolláros áron. A Nintendo  szolgáltatása esetében az online szórakozásért játékonként külön-külön kell fizetni.