A nemzeti kulturális értékek digitális tartalmak formában történő megőrzése, illetve ennek a támogatása a célja az informatikai tárca kapcsolódó pályázatainak - hangzott el egy szakmai összejövetelen.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) 2002. november 15-én szakmai napot rendezett a kulturális értékek megőrzésének informatikai megoldásairól, melynek keretében ismertette "eVilág - digitális tartalom és kultúra (hazai kulturális javak a digitális világban)" című pályázatát az Ernst Múzeumban. Az ország számos múzeumából és közgyűjteményéből több mint 200 érdeklődőt vonzó szakmai napot Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter nyitotta meg, ezután Csepeli György politikai államtitkár vázolta a Nemzeti Digitális Adattár koncepcióját.

A szakmai nap keretében Műalkotások digitalizálása címmel az Ernst Múzeum munkatársai a Museum.hu portállal közös bemutatót tartottak már megvalósított sikeres digitalizálási projektekről, majd kerekasztal beszélgetés zajlott a digitális tartalom- és kultúra-feldolgozásról. A szakmai napon az IHM képviselői hangsúlyozták, hogy a pályázattal nyújtandó támogatás célja nemzeti kulturális értékeink megörökítésének elősegítése és az elektronikus világban történő megjelenítése. Célja továbbá a határon túli magyarság kulturális támogatása és a hazai nemzeti kisebbségek kultúramegőrzésének elősegítése az EU integráció jegyében.

Az informatikai tárca "digitális kultúra" pályázatainak részletes leírása a minisztérium honlapján hozzáférhető.