Szükségtelenné vált CD-k begyűjtését és környezetbarát újrahasznosítását megcélzó akciót indít a KJK-Kerszöv kiadó.

A parlamentben Pettkó András, az informatikai bizottság MDF-es tagja által felvetett, Magyarország informatikai lomtalanításáról szóló előterjesztéséhez kapcsolódóan a CompLex CD Jogtár kiadója, a KJK-Kerszöv Kft. elindítja CD-lomtalanítási akcióját. A kiadó bármilyen tartalmú, 2002. december 15-ig hozzá beérkező CD-terméket a VTCD Videoton Kompktlemez-gyártó Kft.-vel (VTCD) közösen a németországi újrahasznosító üzembe szállíttat - áll a kiadó közleményében. A KJK ezzel ezért a nemrég saját termékeire elindított visszagyűjtési akcióját más gyártású CD-k-re is kiterjeszti.

100 milliárd
A CD gyártás elmúlt 18 éve alatt pesszimista becslések szerint is legalább 100 milliárd CD-t gyártottak, ez darabonként 16-18 gr veszélyes hulladékot jelent.

Jablonszky László, a CompLex CD Jogtár főszerkesztője elmondta, hogy az elektronikai veszélyes hulladékok jogszabályban szabályozott begyűjtése és kezelése számos kötelezettséget ró ránk a csatlakozás után. A kiadó a belépésre felkészülve már ezeket a szabályokat és gyakorlatot követi. A begyűjtés a szelektálás miatt rövid távon sok költséggel jár, hosszútávon azonban központi segítséget igényel. A KJK-Kerszöv Kft. a december 15-ig tartó akció után január második felétől folytatja környezetvédelmi programját, azonban már csak a CD Jogtár felhasználóinak körében, akiknek borítékot postáznak majd a felesleges CD-k visszaküldéséhez.