Értesülések szerint az általános hifi berendezések és a PC-k tulajdonságait egyesítő Media Center PC konfigurációk bukkannak fel a hétfőn nyitó Comdexen. A gépek közös tulajdonsága a Windows XP Media Center Edition operációs rendszer.

A Las Vegas-i informatikai kiállításon, vagy nem sokkal azután több vállalat - a Gateway, a Samsung, a játékosoknak szánt high-end számítógépeket gyártó Alienware, illetve két kisebb gyártó - is bejelenti majd első olyan multimédiás PC-it, amelyek funkcióik és kinézetük alapján abszolút megállják helyüket bármely nappaliban - írja a CNet. A számítógépek mindegyikén a Microsoft Windows XP operációs rendszerének Media Center elnevezésű változata fut, amelynek segítségével lehetséges a komputert távirányítóval vezérelni, illetve kibővített zene- és videorögzítési/lejátszási funkciók érhetők el.

Jelenleg csupán a Hewlett-Packard van jelen a piacon Media Centert használó számítógéppel, a vállalat ugyanis október vége óta az Egyesült Államokban árusította multimédiás PC-jét 1300-2000 dolláros áron. Ezzel szemben a Gateway hamarosan debütáló Media Center PC-jeinek ára 1000 dollárnál kezdődik, s borsos 3000 dollárért 42 collos átmérőjű plazmatévét is lehet vásárolni hozzájuk.

Az Alienware high-end számítógépei leginkább egy hifi toronyra hasonlítanak, áruk pedig 1700-2000 dollár között mozog felszereltségtől függően - monitor nélkül. A multimédiás operációs rendszert futtató konfigurációk zömében 2,5 GHz-es vagy gyorsabb Pentium 4 processzor, 512 MB memória, nagy kapacitású merevlemez, és beépített DVD-író meghajtóval vannak felszerelve. Szintén közös bennük, hogy az összes modellhez jár egy-egy távirányító is, s a gépek tévéadások rögzítésére is használhatók. Várakozások szerint a koreai Samsung is hamarosan piacra dobja saját Media Center PC-it.