Véget ért a szoftverek szerzői jogi védelmével foglalkozó BSA budapesti amnesztiája az illegális programokat birtokló vállalatok részére. A szervezet két évig tartó Tűzszünet kampányára 30-50 millió forint közötti összeget költenek.

A BSA (Business Software Alliance) az idei évben más európai országokat követve meghirdette a Tűzszünet kampányt. Ennek lényege, hogy a cégek számára időt ad az esetlegesen illegálisan használt szoftverek jogi helyzetének tisztázására, majd az "amnesztia" letelte után határozottan fellép a jogtalan felhasználók ellen. A régiónként meghirdetett kampány utolsó fázisa októberben Budapestre érkezett, a fővárost és környékét érintő akció az idei évben az utolsó Tűzszünet.

Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország főtitkára a szoftverlegalizációs kampánnyal kapcsolatban elmondta, hogy 2002-ben három megyében (Győr-Moson-Sopron, Fejér, Baranya), valamint Budapesten hirdették meg. A főtitkár szerint összesen mintegy 30 vállalkozás kérte a BSA segítségét szoftverei tisztázására, a szervezet emellett 2002-ben körülbelül 120-150 feljelentést is tett. A Tűzszünet 2003-ban is folytatódik, ekkor Magyarország összes megyéjét átfésüli a BSA - emeli ki Sebők Erzsébet, aki szerint a kampány teljes költsége 30-50 millió forint közötti összegre tehető.

A BSA sikeresnek ítéli a kampányt, a főtitkár szerint a tavalyi évre becsült 48 százalékos szoftverhasználat az idei év végére 40 csökkenhet. Ezen túlmenően a BSA a reméli, hogy az ország uniós csatlakozása idejére a mutató lecsökkenhet az uniós átlag 30-32 százalékos szintjére.