Az internetre szivárgott a Microsoft két év múlva megjelenő operációs rendszerének egy fejlesztői belső verziója. A jelenleg Longhorn kódnév alatt futó Windows legkorábbi megjelenési ideje 2004 vége.

Az operációs rendszer egy fejlesztői alfaváltozata kedden bukkant fel az interneten, s azóta számos helyről letölthető - írja a BetaNews. A Longhorn korai verziója a szeptember végi fejlesztési stádiumot tükrözi, a források szerint számos új funkcióval gazdagodott - bár ezek többsége egyelőre nem működőképes. Az új generációs OS-en a változások jelei egyelőre éppen hogy csak meglátszanak: a képernyő tulajdonságait tartalmazó megszokott doboz helyén a Longhorn alfaverziójában például egy XML-alapú,  még befejezetlen konfigurációs tábla található.

Korábban hasonló eset a Windows XP-vel is előfordult: 2000 tavaszán, másfél évvel megjelenése előtt az interneten már hozzáférhető volt az akkor még Whistlernek nevezett OS több fejlesztői változata.

A Microsoft Windows XP operációs rendszerét követő Longhorn kódnevű szoftver pontos megjelenési dátuma egyelőre nem ismeretes, várakozások szerint legjobb esetben 2004 végén, 2005 elején kerülhet piacra.