A Tactical Shooter kategória legkedveltebb darabjai közé tartoznak a Tom Clancy művei alapján készül Rainbow Six játékok, melyek legújabb epizódja, a Raven Shield a következő évre várható.

A Rainbow Six sorozat következő, 2003 elejére várt epizódjában a lényeg természetesen a kis számú katonai egységek bevetésén van, ámde igen sok új elemmel találkozunk. Ezek közül ki kell emelnünk az Unreal motornak köszönhető grafikai változásokat, a minden eddiginél jobb mestersége intelligenciát, a könnyű kezelhetőséget, és nem utolsó sorban a multiplayer játéklehetőséget.

A többjátékos módok közül összesen nyolccal találkozhatunk a programban, melyek közül ötben egymás ellen, háromban egymással vállvetve küzdhetünk. Az egymás elleni módok közt a legnépszerűbbnek valószínűleg a survival és team survival módok bizonyulnak, melyek a deathmatch helyi megfelelői, míg a kooperatív módok közül terrorista vadászat, vagy a túszszabadítás hangzik ígéretesen.

Mind egyjátékos, mind többjátékos módban jól kihasználhatjuk a játékmenet aprónak tűnő, ámde okosan kihasználva lényegessé váló változásait. Ezek közé tartozik például az a lehetőség, hogy az ajtókat különféle sebességgel nyithatjuk ki. A nyílászárók elég strapabíróak, így akár fedezékként is használhatjuk őket a bevetések során. A lépcsőkön ezúttal nemcsak lemászhatunk, hanem akár le is csúszhatunk rossz kisiskolás módjára, ha nagyon sürget az idő.

A programban számos új fegyverrel találkozhatunk, de megtalálhatóak az előző részek fegyverei és egyéb felszerelési tárgyai is, a legegyszerűbb pisztolyoktól a nehézfegyvereken át a gránátokig. A fegyverek számos tulajdonsággal rendelkeznek, melyekhez egy egytől százig terjedő érték tartozik, így könnyen eldönthetjük, hogy adott szituációban hasznunkra van-e a fegyver, vagy nincs.

A legújabb, az UT 2003 alatt is dolgozó Unreal motor igazán kitesz magáért. A leglátványosabb változást az előző részekhez képest a karakterek mozgásában, illetve annak részletességében találjuk. Igen élethűen bújnak meg sarkokban, esnek le a lépcsőn, vagy vetődnek át egy nyílt területen. Meglehetősen élethű – habár ezirányű tapasztalataink csak filmekből vannak – a figurák elhalálozása is.

Nagyon látványos effektusokban lehet részünk, ha elkezdjük hajigálni a különféle gránátokat. A hagyományos gránátokat bevetve, melyek feladata az akadályok eltávolítása is lehet, a fémfalak megfeketednek, a fa szerkezeti elemek pedig szálkákat repítenek mindenfelé. A könnygáz hatására minden elmosódik, de a leglátványosabb hatást szó szerint a fény, vagy villanógránát szolgáltatja. Ha egy ilyen felrobban a közelünkben, akkor a kép kimerevedik, és csak fokozatosan adja át a helyét annak a helynek, ahová a fénygránáttól megvakulva eljutottunk.

A Rainbow Six sorozat eddig is a legkedveltebb akciójátékok közé tartozott, és biztosak lehetünk benne, hogy a Raven Shield is sikert arat, köszönhetően a remek grafikának, és nem utolsó sorban a ma már alapkövetelménynek számító többjátékos módnak.