A szaktárca számításai szerint három év múlva 1,2 millióra nőhet az otthoni személyi számítógépek száma - közölte Kovács Kálmán informatikai miniszter. 2003-ban összesen 110 milliárdnyi költségvetési forrás jut informatikai fejlesztésekre.

Jövőre informatikai fejlesztésekre központi költségvetési forrásokból összesen 110 milliárd forint fordítható - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.  A miniszter közlése szerint 30 milliárd forint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) büdzséjében, 50 milliárd forint más minisztériumi költségvetésében van elkülönítve, míg 30 milliárd forint értékben adókedvezményeket ad a kormány jövőre, például azoknak a családoknak, akik számítógépet vásárolnak.

Adókedvezmények gépvásárlásra
   
Az IHM 2003-ban szervezete és a hozzá tartozó intézmények - így például az űrkutatási iroda - működtetésére 2,1 milliárd forintot költ. A tárca büdzséjében szerepel az a 12 milliárd forint is, ami a Hírközlési Felügyelet működését szolgálja. A miniszter elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium engedélyével 2003-ban az IHM 18 milliárd forint kötelezettséget vállalhat úgy, hogy ezt a pénzt majd 2004-ben fizeti ki a támogatandó célokra. Kovács Kálmán az adókedvezmények kapcsán kifejtette, hogy jövőre a vállalkozások az eddigi 3 év helyett 2 év alatt számolhatják el a megvásárolt számítástechnikai eszközök teljes beszerzési értékét, s azok a családok, amelyek legalább egy gyermeket nevelnek, leírhatják adójukból a számítógép-beszerzés vagy lízing árát.

A kedvezmények révén reményeik szerint 3 év alatt megduplázódik a magánkézben lévő, jelenleg mintegy 600 ezres számítógép-állomány. A miniszter a más tárcáknál lévő 50 milliárd forintos összegről elmondta, hogy jövőre például az agrárinformatikai rendszer  kiépítésére 8 milliárd forintot fordítanak, míg a Honvédelmi Minisztérium szintén informatikai fejlesztésekre 5,5 milliárd forintot költ majd. Ezen túlmenően az oktatási tárca 13 milliárd forintot fordít a Sulinet internetes program továbbvitelére és fejlesztésére.

Mélyen az uniós átlag alatt
   
Kovács Kálmán közölte, hogy Magyarország erőteljes lemaradásban van az Európai Unió mögött a számítógép-vásárlásokat illetően: míg az EU-ban 2002-ben ezer főre számítva átlagosan 17 számítógépet vásároltak az emberek, addig Magyarországon csak 5-öt. Magyarország hátrányát mutatja az is, hogy 2002 első tíz hónapjában az új számítógépek vásárlása a bázishoz képest 7 százalékkal csökkent, miközben az Európai Unióban 3 százalékkal, Kelet-Európában átlagosan 20 százalékkal, ezen belül Szlovákiában 31  százalékkal nőtt.
 
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Európai Unió információs társadalomfejlesztési programja, az eEurópe 2005 stratégia keretében a következő két évben összesen 420 milliárd forint támogatás pályázható meg többek között Magyarország számára. A miniszter úgy vélte, hogy a magyarországi kis- és középvállalkozások a jövő hónapban meghirdetendő pályázat révén a következő két évben körülbelül 15 milliárd forinthoz juthatnak hozzá így.