WAP-korlátozás a Pannon GSM-nél

Néhány napja néhány WAP oldal technikai okok miatt nem érhető el a Pannon GSM átalánydíjas WAP szolgáltatásának felhasználói számára. A szolgáltató közlése szerint a problémát még idén felülvizsgálják.

A Pannon GSM idén szeptember közepén indította be átalánydíjas WAP szolgáltatását, melynek keretében a havidíjas és feltöltőkártyás ügyfelek havi bruttó 500 forint ellenében korlátlanul böngészhetnek WAP oldalakat mind GPRS, mind pedig hagyományos vonalkapcsolt adatátvitelt támogató mobiltelefonról. A Pannon GSM közlése szerint a vállalat durván 2,4 millió fős előfizetője közül 500 ezer rendelkezik WAP-elérésre alkalmas mobiltelefonnal, az átalánydíjas WAP-ot pedig körülelül 25 ezer előfizetőjük veszi igénybe.

A napokban a felhasználók azt tapasztalhatták, hogy néhány WAP-oldalt nem tudtak elérni mobiltelefonjukról. A szolgáltató az [origo] érdeklődésére elismerte a korlátozás tényét. Mint a Pannon GSM képviselőjétől megtudtuk, a vállalat a WAP-alapú csevegőoldalakat, illetve egy ingyenes SMS-küldő szolgáltatást tett elérhetetlenné az átalánydíjas szolgáltatás használói számára, méghozzá technikai okokból, átmenetileg.

A vállalat érvelése szerint az előbb említett, folyamatosan frissülő tartalmú chatoldalak használata jóval nagyobb mértékben foglalja a rendelkezésre álló kapacitást -  különösen vonalkapcsolt adatkapcsolat esetén -, mint a hagyományos, információkat vagy híreket kínáló WAP site-ok. Mivel a Pannon elsősorban az információkhoz való hozzáférést kívánja biztosítani szolgáltatásának felhasználói számára, a megfelelő kapacitás, és szolgáltatási minőség biztosítása érdekében szűrték ki például a csevegőoldalakat. Az adatforgalom korlátozására egyébként lehetőséget biztosít magának az operátor az előfizetői szerződésben - tudtuk meg a Pannon GSM-től. A vállalat ígérete szerint még az idei év folyamán felülvizsgálják a problémát, és valamiféle megoldást dolgoznak majd rá, pontos dátummal azonban nem tudtak szolgálni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK