A Gazdasági Versenyhivatal gazdasági erőfölénnyel történő visszaélés miatt 35 millió forintos bírságot szabott ki a UPC kábeltelevízió-szolgáltatóra. A cég fellebbez a döntés ellen.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azért indított versenyfelügyeleti eljárást a UPC Magyarország ellen, hogy kiderítse, a társaság visszaélt-e gazdasági erőfölényével. A vállalat ugyanis nem hosszabbította meg a szélessávú internetszolgáltatás nyújtásához szükséges szerződéseket a XIII. kerületben korábban egyedüliként kábeltévés internetet szolgáltató TVNet Kft.-vel, s új megállapodást sem kötött a céggel.

Az ügyben hozott döntését a versenyhivatal csütörtökön hirdette ki. Az egyelőre szóbeli határozat gazdasági erőfölénnyel történő visszaélés miatt 35 millió forint bírság megfizetésére kötelezi a UPC-t. A visszaélést a versenytanács a piaci verseny veszélyeztetése miatt súlyos jogsértésnek ítélte, amely megítélés a bírság összegének meghatározásában is tükröződik - áll a testület közleményében. Polgárdy Géza, a GVH szóvivője elmondta, hogy a nem jogerős határozat ellen a szolgáltató fellebbezhet: az eljárásrend szerint a UPC még decemberben megkapja a határozatot, jogorvoslati kérelem benyújtására az ennek kézhezvétele utáni 30 napban van lehetőség. Szűcs László, a UPC szóvivője megalapozatlannak tartja a döntést, mondván, hogy a TVNet a vállalatot hivatalosan nem kereste meg együttműködési ajánlattal. A szóvivő kiemelte, hogy az ágazati törvény nem teszi kötelezővé a kábeltévés szolgáltatók számára, hogy azok  megosszák hálózatukat más szolgáltatóval, és ezt a GVH határozata sem követeli meg. A UPC fellebbezni fog a versenyhivatal döntése ellen - tudtuk meg a Szűcstől.