Újabb emberi robotot fejlesztett a Honda

A japán Honda új humanoid robotja felismeri az emberi mozdulatokat, s reagál rájuk. A hálózati kapcsolattal rendelkező Asimo képes az internet böngészésére is.

Forrás: ORIGOA gyártó legújabb robotja az Asimo névre hallgató, korábban bemutatott modell továbbfejlesztett változata. A leginkább egy űrhajósra hasonlító gépember internetcsatlakozással is rendelkezik, melyen keresztül híreket tud szolgáltatni, vagy a világhálóról szerzett információk alapján akár válaszolni is tud a neki feltett kérdésekre.

Az új változat legfontosabb újdonsága azonban, hogy képes értelmezni a vele kommunikáló emberek gesztikulációját, mozdulatait, s reagálni is tud azokra, így például kezet is lehet fogni vele.

Ezen kívül jelentős mértékben továbbfejlesztették Asimo emberekkel való társalgási képességét az előző változathoz képest, ennek köszönhetően a robot követni is tudja az embereket, vagy a neki mutatott irányba indul el. A személyeken kívül Asimo környezetét is képes azonosítani, és hangokat is felismer. A Honda közlése szerint a robot gond nélkül képes ellátni recepciós feladatokat. A vállalat egyébként jövő januártól vállalatok, intézmények számára bérba adja az Asimo robotembert 20 millió japán jen (azaz több mint 37 millió forintos) éves díj ellenében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK