Nem kutat hamis szoftver után a BSA

A BSA nem nyomoz illegális szoftver után, nem tart házkutatást. A jogtiszta szoftverek használatáért küzdő szervezet inkább információs központnak tekinthető. Az [origo] Társalgójában Sebők Erzsébet, a BSA főtitkára járt .

Forrás: ORIGOSebők Erzsébet: Szeretettel üdvözöljük a szobában levőket és az azon kívülieket is!

Önnek otthon minden szoftvere legális? Mert ha igen, ön egy nagyon gazdag ember lehet. (Victorius)

Sebők Erzsébet: Igen, minden szoftverem legális, annak ellenére, hogy nem vagyok gazdag.

Ön sok támadást kap, amiért ez a munkája? (cool)

Sebők Erzsébet: Nem.

Bejelentések a forró dróton

A BSA-t azok a nagy szoftvergyártó cégek támogatják, akik hatalmas pénzekért árusítják alkalmazásaikat. Van-e a BSA-nak bármiféle kapcsolata a nyílt linux operációs rendszereket fejlesztő cégekkel? (A_Grincs)

Sebők Erzsébet: Nincs linuxos tagunk, viszont a Linux, mint az egész szoftveriparág, érzi hatását a BSA tevékenységének. A Tűzszünet kampánnyal érintett területeken a linuxosok is többet forgalmaztak.

Igaz, hogy a BSA egy magánvállalkozás, és mint ilyen, semmiféle jogai nincsenek ahhoz, hogy csak úgy besétáljanak bárkihez? Mondjuk, ha eljönnének a céghez, akkor simán mondhatnám e azt, hogy bocsi, majd máskor? (DukeNukem)

Sebők Erzsébet: Egyesület, semmilyen hatósági jogosítványa nincsen, a jogsértések észlelése esetén megalapozott ügyekben büntetőfeljelentést tesz az illetékes kapitányságnál.

Ezután mindenki kap BSA ellenőrzést, aki kérdez öntől? (Victorius)

Sebők Erzsébet: Victorius, ha megadod az adatokat, igen.

Amennyiben, mint ön állította, a BSA "egyesület, semmilyen hatósági jogosítványa nincsen", hogyan történik, ugyancsak az ön szavaival, "a jogsértések észlelése"? (Balint_)

Sebők Erzsébet: A különböző cégektől kirúgott alkalmazottak, vagy volt cégtársak tesznek többnyire rendkívül alapos bejelentést a BSA forró drótjára, a 80/272-000-es számra.
 
Ön szerint mekkora többletbevételt érnek el évente hazánkban a szoftvercégek a BSA aktív működése miatt? (meso)

Sebők Erzsébet: Erről nincs információm.


Játékszoftverekkel nem foglalkoznak

Mennyire lehet büntetni azokat, akiknél mondjuk néhány írott játékot találnak? (Daniboj)

Sebők Erzsébet: A játékprogramok nem tartoznak a BSA látókörébe, viszont a jog ezeket a termékeket is védi. Itt alapesetben maximum kettő év lehet a büntetés.

Ha játékprogramokkal nem foglalkoznak, akkor aki ilyeneket tart otthon, annak kitől kell félnie? :) (Timoc)

Sebők Erzsébet: A hivatalból eljáró nyomozóhatóságtól (pl. rendőrség).
 
Ön szerint indokolt, hogy a hazai piacon csak az árak európai színvonalúak? Egy-egy játékszoftver pl. 10-15 ezer forint. Ön szerint reális ez? (A_Grincs)

Sebők Erzsébet: Ez nem a BSA tevékenységével kapcsolatos kérdés.
 
Mi a véleménye arról, ha egy játéknak nincs demó verziója, így nem tudom kipróbálni, csak, ha megveszem az eredetit. Adjak érte 10 ezer forintot, annak ellenére, hogy lehet, hogy nem tetszik? (Rocceau)

Sebők Erzsébet: Kérem önöket, hogy a BSA-val kapcsolatos kérdéseiket tegyék fel, mert a játékszoftverek gyártói nem tartoznak alapítótagjaink közé.

Hogy szabják a bírságot az illegális szoftverek után? (onlyLove)

Sebők Erzsébet: Az okozott vagyoni hátrány és az esetleges más minősítő körülmények figyelembe vételével szabják ki a büntetést, pl. üzletszerűség, vagy bűnszövetségben elkövetett cselekedet.

Mp3 tárolása büntetendő? (Maci19)

Sebők Erzsébet: A hangfelvételek magáncélú másolása törvényi engedély alaján nem büntetendő.

Előző
Következő