A Vizsla éve - 2002

Az alábbi táblázatokból megtudhatjuk, hogy 2002-es év egyes hónapjaiban mi volt a tíz felfelé SZÁRNYALÓ, illetve a tíz ZUHANÓrepülésben landoló kifejezés. Mindig az előző hónaphoz viszonyítottuk a keresőszavak népszerűségét. SZÁRNYALÓ kifejezésnek neveztük el tehát azokat a keresőszavakat, amelyekre sokkal többen kerestek, mint egy hónappal korábban, a ZUHANÓ kifejezés pedig azokra a keresőszókra vonatkozott, amelyekre az előző hónaphoz viszonyítva jóval kevesebb keresés érkezett. Nem az abszolút értékben legtöbbször vagy legkevesebbszer beírt szavakról van tehát szó, hanem azokról, amelyek a legtöbbet változtak hónapról hónapra, vagyis viszonylag alacsony keresés számmal is be lehetett kerülni az első tízbe akkor, ha ez az előző hónaphoz képest többszörösére nőtt, vagy töredékére esett vissza. A táblázatok mellett látható színes grafikonok az adott hónap egy-egy kiemelt eseményét mutatják be részletesebben.

Január

"Idén végre állást változtatok, elköltözöm, leadok tíz kilót, megnősülök, férjhez megyek, levizsgázom...
Igen, ez a lista csakis a januári lehet. Az előző hónaphoz képest a legmeredekebben emelkedő keresőszavak többsége nem sztárokkal, ünnepekkel vagy eseményekkel kapcsolatos, mint általában, hanem az év elején szokásos nagy-nagy elhatározásokról, fogadkozásokról árulkodik: állás, ingatlan, szakdolgozat, fogyókúra, esküvő, nyelvvizsga, lakáshitel. Mellettük csak a Gyűrűk Ura fért be az első tíz szárnyalóba, ami nem csoda, hiszen januárban volt a film bemutatója, valamint a farsang, ami persze január legvégén volt erős: tízszer annyi keresés érkezett ekkor a farsangra, mint a hónap elején.

Szárnyalók

Zuhanók

viva képeslap
farsang karácsony
állás szilveszter
ingatlan mikulás
szakdolgozat tesco
Gyűrűk Ura Harry Potter
fogyókúra karácsonyfa
esküvő metro
nyelvvizsga lego
lakáshitel képüzenet
Ám a januári szárnyalók első helyezettje lehet a legmeglepőbb, de csak annak, aki már nem emlékszik arra, hogy a tévécsatorna műsorvezetőinek adásba nem került, szokatlan megnyilvánulásait ismeretlenek januárban hozták nyilvánosságra az interneten.

A zuhanó szavak mutatják: vége az ünnepeknek, a bevásárló- és üdvözlőrohamnak, Harry Potter átadta a helyét a Gyűrűk Urának (még helyezésük is azonos!)

Február

A 2002-es év Kossuth Lajos születésének 200. évfordulója. A Kossuth-év egyik legnépszerűbb programja volt az az országos diákvetélkedő, amelynek jelentkezési határideje február 15-ig tartott, maga a verseny pedig Vágó István vezetésével március 9-én kezdődött, ezért lett Kossuth az első a februári szárnyaló kifejezések listájában. 
 
A Valentin-nap is sokakat csábított az internetre, akik arra voltak kíváncsiak, honnan küldhetnek szerelmes verseket
Forrás: ORIGO

Electro World februárban

 vagy szívecskés képeslapot kedvesüknek. Február 20-án ostromállapot alakult ki Budaörsön, megnyitotta kapuit az első Electro World áruház.
A felvételi jelentkezések leadási határideje is lassan lezárul. A két sikerfilm, a Gyűrűk Ura és a Harry Potter sem számít már újdonságnak. Többen valószínűleg a film hatására olvasták el a Potter-könyveket, és ezért már tavaly decemberben és idén januárban is sokan kerestek a második Potter-könyv titokzatos szörnyére, a baziliszkuszra (pedig akkor hol volt még a második film...), de februárra ez is visszaesett. Bár a Király már egy éve eltávozott, a rá vonatkozó keresések száma is csak most kezdett el rohamosan csökkenni. is A síléc és a korcsolya is visszakerült a szekrénybe, közeleg a tavasz.