A Vizsla éve - 2002

Szeptember

A nyár vége az iskolakezdés, valamint a valóságshow-k jegyében telt. A pótérettségiknek, a diákok igyekezetének, valamint a tanárok naprakészségének köszönhetően megnőtt az "érettségi tételek", az "ösztöndíj", valamint a "tanmenet" iránti érdeklődés.

Szárnyalók

Zuhanók

Big Brother albérlet
tv2 időjárás
tanmenet kistehén
csengőhangok aquapark
érettségi tételek last minute
Való Világ árvíz
pályázat pótfelvételi
Farm Zoltán Erika
Király Linda Horvátország
ösztöndíj vízállás

A diákság visszatértét az internetre jól mutatja az is, hogy a csengőhangok újra az élmezőnybe kerültek. A "szárnyalásban" vadonatúj elemnek számítanak a reality show-k. Mivel nem egyszerre indultak, a népszerűségük sem egyforma: az elsőként, szeptember 1-jén indult Big Brother és csatornája, valamint a show főcímdalát éneklő Király Linda viszik el a pálmát. Az augusztusi árvíz apadtával a vele kapcsolatos keresések is visszavonulóban. A nagy nyári szabadságoknak, utazásoknak is lassan vége: kevésbé fontosak az akciós utak, az előre látható időjárás vagy a sokak által kedvelt mogyoródi vízi város, az Aquapark.

Október

Forrás: ORIGO

Gold és Wild októberben

A keresőszavak pontosan jelzik október legfontosabb eseményeit: önkormányzati választások, Kertész Imre Nobel-díja és október 23-a. A szárnyalók élére került Maya Gold pornószínésznő, aki októberben költözött be a Való Világ villájába, rekordszámú keresés érkezett rá, de hamar zuhanni kezdett, ahogy a grafikon is mutatja. 

Szárnyalók

Zuhanók

Maya Gold Big Brother
választás tanmenet
lakáshitel öregkor
Kertész Imre ingatlan
Bálint Antónia albérlet
Halloween erotika kiállítás
1956 Erdélyi Tímea
kommunikáció nyelviskola
lottó diákhitel
Las Ketchup időjárás

 

A "kommunikáció" októberi szárnyalásának és az "öregkor" zuhanásának az oka egyelőre titok marad számunkra is, a lottónyeremény pedig, ezek szerint, októberben kezdte el a csúcsokat döntögetni - bár akkor még nem járt 2,8 milliárdos magasságban, mint ma. A Las Ketchup halandzsadal-őrület - Halloweenhez közeledve (?) - a Vizslába is megérkezett. A szeptemberi Erotika kiállítás mellett a tipikus tanévkezdő keresések is zuhannak, Erdélyi Tímea pedig csak a szeptemberi csúcshoz képest repült sokkal lejjebb, összességében továbbra is sokan keresik a Vizslában: novemberben ismét szárnyalni kezd.

November

Novemberben semmi meglepetés, majdnem minden kiszámítható: szárnyalni kezd az advent, a Mikulás, a karácsony, a télapó és a szilveszter és velük a hójelentés: indul a síszezon.

Szárnyalók

Zuhanók

karácsony Playboy
Mikulás Maya Gold
lottó választás
advent Bálint Antónia
szilveszter 1956
EVA halloween
télapó Kertész Imre
Dopeman Las Ketchup
Erdélyi Tímea Michelle Wild
hójelentés aradi vértanúk

Ugyanezek voltak tavaly, és valószínűleg ezek lesznek jövőre is a november-december legkeresettebb szavai. De hogy éppen 2002-ben mi volt a novemberi sláger, azt a lottó, az eva és Dopeman szárnyalása mutatja: rekordnyeremény várható a lottón, dönteni kell a vállalkozóknak az új adózási formáról, novemberben pedig Dopeman költözött be a Való Világ villába, ami, úgy látszik, gyors Vizsla-szárnyalást is jelent. Tilda ismét a csúcsokon. A médianépszerűség kegyetlen: ami (és aki) októberben a keresőben szárnyalt, novemberben zuhanásba kezd: a választás éppúgy, mint '56, a pornószínésznő éppúgy, mint a Nobel-díjas író. Az aradi vértanúk (október 6.) októberi szárnyalás nélkül jutottak a zuhanókeresések közé. Az egyetlen igazi meglepetés a Playboy listavezető helye a zuhanók között: vagy az októberi Playboy-kereslet volt kiugróan magas, és ezért a visszaesés az átlagos szintre már zuhanásként volt mérhető, vagy a férfiakkal történt volna valami novemberben?