A Mitsubishi Electric egy olyan fejlett lézeres technológiát fejlesztett ki, melynek eredményeként az eddigieknél gyorsabb, 16-szoros sebességgel működő DVD-írók kerülhetnek piacra 2004 tájékán.

A jelenleg elterjedt DVD-író meghajtók legfeljebb 4-szeres sebességgel képesek írni a beléjük helyezett optikai lemezeket, ehhez képest a japán cég által kidolgozott új lézeres technológia jelentős sebességnövekedést kínál majd. A Mitsubishi Electric közlése szerint az új eljárással másodperceként 176 megabit adat lemezre égetése válik lehetővé, ezzel a tempóval pedig egy 4,7 gigabájt kapacitású DVD-t három és fél perc alatt tele lehet írni adatokkal. A ma elérhető leggyorsabb meghajtóknak ugyanehhez 14 percre van szükségük, az első generációs DVD-írókkal pedig akár egy óráig is eltart ez a művelet.

Az új lézeres technológiát használó meghajtók első mintapéldányai 2003 júniusától lesznek elérhetők, a kereskedelmi forgalomban pedig várhatóan 2004 elején jelennek majd meg - közölte a Mitsubishi Electric.