Letölthető a Windows Media Player 9

A Microsoft január 7-én bejelentette médialejátszó alkalmazásának legújabb, 9-es változatát. Az ingyen letölthető szoftver egyik újdonsága, hogy online közvetítés esetén is térhatású hangzást biztosít.

A redmondi székhelyű szoftvergyártó közlése szerint a Windows Media Player 9-es verziója a korábbi verzióknál 20-50 százalékkal jobb hang- és képminőséget, s gyorsabb működést képes biztosítani. Az újdonságok közé tartozik az állományok közötti gyorsabb keresés lehetősége, míg az internetes közvetítések megtekintését a Fast Streaming névre keresztelt funkció hivatott folyamatossá tenni mind a szélessávú, mind pedig a modemes netkapcsolattal rendelkező felhasználók számára. A Media Player 9-essel a weben keresztül sugárzott audio- és videoanyagokat immár 5.1-es térhatású hangzásban is élvezhetik a felhasználók.  

Az új Windows Media Player 9-es technológiát támogatja a szintén most bejelentett, Windows XP alá szánt Windows Movie Maker 2 videoszerkesztő alkalmazás, amely az előző változathoz képest számos új effekteket és funkciókat tartalmaz, s lehetővé teszi 15 darab egyórás DV-kazetta tartalmának tárolását 10 gigabájtnyi tárhelyen. A Movie Maker 2 január 8-tól lesz ingyenesen letölthető a Windows Update site-ról.

Ugyancsak január 7-én került bejelentésre a Windows XP-hez szánt digitálismédia-kiegészítője, a Plus Digital Media Edition. Ezen bővítés segítségével a felhasználók többek között hangos kommentárral ellátott, e-mailben is továbbítható fotóalbumokat készíthetnek, a Windows Media Playert pedig ún. party-módba kapcsolhatják át, amely esetében a zenefájlokon kívül semmilyen más állományhoz nem férhetnek hozzá. A 19,95 dollárba kerülő kiegészítőcsomag érdekessége, hogy ez az első olyan szoftver, amelyet a Microsoft teljesen online úton is értékesít. Az új Plus csomag magyar nyelvű változatban nem lesz elérhető.

A Windows Media Player 9-es angol nyelvű változata Windows 98 SE, Me, 2000 és XP operációs rendszerekhez lesz ingyenesen letölthető kedd estétől a Windows Media honlapról, illetve január 8-tól a Windows Update-ről is. A magyar és más nyelvű verziókat három héten belül fogja elérhetővé tenni a Microsoft.

KAPCSOLÓDÓ CIKK