Sikeres akció a tintakalózok ellen

Egy iparági szövetség nagy értékű hamis nyomtatási kellékanyagot foglalt le Törökországban. A szervezet az elmúlt hónapokban több hasonlóan sikeres razziáról számol be.

Az Európában zajló folyamatos nyomozati munka során az Imaging Consumables Coalition of Europe (ICCE) elnevezésű szövetség rendkívül sikeres razziákat tartott, amelyek célpontjában két nagy, törökországi hamisító banda állt.

Az akciók két, hamis használati anyagok gyártásával és értékesítésével foglalkozó telephely ellen irányultak, amelyek keretében mintegy 100 ezer darab hamis tintapatront és festékhengert, valamint nagy mennyiségű csomagolóanyagot és hologramot foglaltak le. A hatóságok elsősorban a Canon, az EPSON, a Hewlett-Packard és az Oki cégek termékeire bukkantak az ellenőrzéskor. Az ugyancsak lefoglalt üzleti dokumentumok jelenlegi kiértékelése alapján megállapítható, hogy a hamisítással foglalkozó bandák már jó ideje hamis használati anyagokat csempésztek az európai értékesítési csatornákba.

Az ICCE szervezete folyamatosan részt vesz a termékkalózkodás felderítését és üldözését célzó akciókban. Az elmúlt hónapokban az eredeti használati anyagok gyártói azt tapasztalhatták, hogy az elsősorban Németországban, Angliában, Izraelben és Lengyelországban tartott razziák és az ezek során lefoglalt kalóztermékek száma emelkedett. A jövőben ennek az irányzatnak a folytatására lehet számítani - áll a szervezet közleményében.

Az ICCE 1997 szeptemberében, az EPSON, az Oki, a Hewlett-Packard és a Lexmark részvételével jött létre. A szervezet nem nyereségorientált szövetség, célja, hogy Európában, a Közel-Keleten és Afrikában felvegye a kalóztermékek elleni harcot.   A kilencvenes évek végén a hamis használati anyagok arányát az európai piacokon közel 5%-ra tették, míg a termékek árát legalább 500 millió USD értékre becsülték. Az ICCE szervezetének jelenlegi tagjai a Canon, az EPSON, a Hewlett-Packard, a Lexmark, az Oki, a Ricoh, a Sharp és a Xerox.