Nagyképernyős notebook az Apple-től

A péntekig tartó MacWorld Expo első napján az Apple vezére, Steve Jobs többek között egy nagyképernyős noteszgépet, illetve a cég saját webböngészőjét mutatta be.

Forrás: ORIGOAz új termékek közül a legnagyobb durranásnak a 17 collos, 16:10 képerányú, és legfeljebb 1440x900 pixeles felbontású kép megjelenítésére alkalmas LCD-vel felszerelt új Apple PowerBook G4-es noteszgép. Ilyen nagy méretű képernyővel ellátott notebook korábban nem volt elérhető a piacon. Az új modell alumínium-ötvözet borítással rendelkezik, tömege 3 kilogramm körüli, vastagsága összecsukott állapotban pedig mindössze 2,5 centiméter, s ez az első laptop, amelyen helyet kapott az Apple Airport Extreme (802.11g) elnevezésű vezeték nélküli adatátviteli technológiája, amely 54 kbps-os adatátviteli sebességet képes biztosítani, s szintén ezen a rendezvényen debütált. A nagyképernyős PowerBook belsejében egy 1 GHz-es órajelen működő PowerPC G4 processzor és 512 MB DDR memória, illetve egy 64 MB-os Nvidia GeForce 4 440 Go grafikus kártya, illetve egy CD/DVD-író meghajtó található. Ezenkívül támogatja a Bluetooth szabványt,  illetve egy hagyományos FireWire 400, illetve a gyorsabb adatátvitelt lehetővé tevő FireWire 800-as csatlakozót is elhelyeztek rajta. Újdonság, hogy az eszköz billentyűzetét a beépített háttérvilágításnak köszönhetően sötétben is gond nélkül lehet használni. A 17 collos képernyővel felszerelt PowerBook G4 februártól lesz megvásárolható 3299 dolláros kezdőártól.

A legnagyobb kijelzős notebook mellett Apple bemutatta eddigi legkisebb noteszgépét, egy 12 collos, 1024x768 pixeles felbontású kijelzővel felszerelt, 2 kilogramm tömegű PowerBook G4-es modellt. Ebben a típusban egy 867 MHz-es PowerPC G4 lapkát, 256 MB DDR memóriát, 32 MB-os Nvidia GeForce4 420 Go grafikus kártyát, illetve egy CD-író/DVD-olvasó meghajtót helyeztek el. Ez a modell is támogatja a Bluetooth vezeték nélküli adatátvitelt, s még január folyamán kapható lesz kereskedelmi forgalomban 1799 dolláros kezdőártól.

Forrás: ORIGOSzintén január 7-én, a MacWorld Expón került bemutatásra Safari elnevezésű webböngésző, amely az Apple állítása szerint több mint háromszor gyorsabb a Macintosh platformra szánt Internet Explorernél, és kétszer olyan gyorsan futtatja a JavaScript alkalmazásokat. A Safari egy nyílt forráskódú HTML-motoron alapul, a mely támogatja az összes webes szabványt, képes kiszűrni a zavaró popup-ablakokat, s a böngészőbe integrált felületen keresztül közvetlenül lehet keresni vele a Google-ön. A böngésző Mac OS X-szel használható nyilvános tesztváltozatának 3 MB-os telepítőjét már most le lehet tölteni az Apple weboldaláról, a végleges változat megjelenése a év későbbi felében várható.

További három új alkalmazást mutatott be a vállalat kedden. Ezek egyike a Keynote névre hallgat, és egy prezentációkészítő, amely támogatja a Powerpoint, Quicktime és PDF fájlformátumokat egyaránt. A másik újdonság az iLife szoftvercsomag, amely iPhoto, iMovie és iDVD multimédiás alkalmazások legújabb változatait foglalja magában. A harmadik új szoftver az X11 for Mac OS X, amelynek segítségével a Unix-rendszereken elterjedt X11 grafikus felületre írt alkalmazások futtatását teszi lehetővé Mac OS X alatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK