Az amerikai zenei iparági szövetség szerint bár visszaszorítani lehet, végleg eltüntetni képtelenség az illegális online fájlcserét. A jogtiszta letöltésekért folytatott küzdelem hatékony eszközei lehetnek a fizetéses, működő zenei webhelyek - állítják szakértők.

Az illegális zenei fájlok internetes cseréjét a jövőben is lehetetlen teljesen megszüntetni - nyilatkozta Gary Sherman, az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének (RIAA) elnöke a BBC News-nak. Sherman szerint a neten annak ellenére is mindig meglesz a nem jogtiszta zenei anyagok letöltésének lehetősége, hogy az iparág folyamatos, igen költséges bírósági eljárásokat folytat. "Nem lehet célunk a fájlmegosztó rendszerek nullára redukálása, mindössze bizonyos korlátok közé szorítása" - nyilatkozta az elnök, hozzátéve, hogy még ettől a céltól is igen messze vannak. Hasonlóan vélekedik a Jupiter Research piackutató cég egyik elemzője, aki szerint technikailag lehetetlen a fájlcserélők működésének ellenőrzése, illetve akadályozása. A zenei iparág kénytelen elfogadni, hogy az illegális fájlcsere létezik és létezni fog - vallja a szakember.

A nagy kiadók és az elemzők egyetértenek abban, hogy a jogorvoslati eljárások mellett inkább a legális letöltési lehetőségek csökkenthetik a nem jogtiszta zenék forgalmát az interneten. A Jupiter által megkérdezett netezők közel egyötöde hajlandó lenne fizetni a legális letöltésekért. Ezzel párhuzamosan a RIAA az elmúlt egy évben elindult térítéses letöltési rendszerek - mint például a MusicNet és a Pressplay -növekvő népszerűségéről számol be az Egyesült Államokban, az adatok szerint azonban Európában, lévén, hogy kevesebb az ilyen lehetőség, jóval kevesebben fizetnek a zenékért.

A zenék illegális terjedését csak a könnyen használható, s árában vonzó online zenei rendszerek képesek csökkenteni - nyilatkozta Sherman. A Jupiter szakértője figyelmeztet: az internet megszületése óta az ingyenes tartalmi modellre épül, így a rögzült szokásokat átalakítva kell meggyőzni a felhasználókat arról, hogy fizessenek az online tartalmakért.