Hozza formába számítógépét!

Ha számítógépünk kezdene elnehezedni, gyors fogyókúrával hozzuk formába: meg fogunk lepődni, utána mennyivel frissebben, pattogósabban végzi majd a munkáját.

Tapasztalhattuk, hogy új számítógépünk csak úgy repeszt, pillanatok alatt betölti az operációs rendszert, és játszi könnyedséggel birkózik meg azokkal a feladatokkal, amelyekkel elődje (vagy ugyanő, a továbbfejlesztés előtt) hosszasan birkózott. A felhasználó eleinte vígan lubickol a korlátlannak tűnő új lehetőségekben, képekkel, zenével, szórakoztató anyagokkal rakja meg a tágas merevlemezt, nyakra-főre új alkalmazásokat telepít, egyszóval minden módon igyekszik próbára tenni az új rendszer képességeit. A szép idők azonban hamar elmúlnak. A masinán a hervadás jelei mutatkoznak, a rendszer sima futását döccenők tarkítják, és a hajdan oly büszke tulajdonos szomorúan észleli, hogy ismét kezd csüggesztően messze kerülni a világszínvonaltól. Szerencsére a helyzet nem reménytelen, léteznek bizonyos technikák és fogások, amelyekkel lényegesen javíthatunk gépünk kondícióján, mégpedig anélkül, hogy akár egyetlen fillért is rá kellene költenünk a műveletre. Írásunkban e számítógépes fitneszprogram alapelemeit foglaljuk össze.

Mitől ez a lassulás?!

Több oka is lehet annak, ha PC-nk nem futja ki csúcsformáját, és mielőtt a költséges alkatrészcseréken kezdenénk törni a fejünket, érdemes utánanézni, ténylegesen mi áll a lassulás mögött. Lehet, hogy csakugyan elöregedett a hardver, és már nem alkalmas a memória-, valamint számításigényes szoftverek és multimédia-alkalmazások, illetve a többfeladatos működés kezelésére. Az is megeshet azonban, hogy csak a beállításokkal nem stimmel valami. Akár újonnan vettük a PC-t, akár a régi gépet fejlesztettük tovább, a rendszeren szívós parazitaként élősködhetnek olyan erőforrás-emésztő multimédia-állományok és fölöslegessé vált ideiglenes fájlok, amelyek ugyancsak fékezhetik a gép futását.

Windows 98-at használva érdemes a Rendszermonitor segítségével (Start --> Programok --> Kellékek, Rendszereszközök --> Rendszermonitor) egy pillantást vetni a teljesítményre. Ha a megadott útvonalon nem találjuk a segédprogramot, a Vezérlőpult --> Programok hozzáadása --> Windows Telepítő segítségével kell feltelepíteni gépünkre. Tanácsos bekapcsolni az Erőforrás-kijelzőt is, amely ugyancsak hasznos információkat ad arról, mennyire van leterhelve PC-nk. A Windows XP ellenőrzéséhez a jobb oldali egérgombbal kattintsunk a Tálcán, és válasszuk ki a Feladatkezelőt, majd a Teljesítmény fület. Mindkét esetben vizuális visszajelzést kapunk a PC aktuális erőnlétéről.

Szintén lassítja a gépet, ha az alkalmazások számára kevés "valódi", azaz a gépben levő RAM modulok biztosította memória áll rendelkezésre, szemben a virtuális memóriával, amelyet az operációs rendszer szükség esetén a merevlemeztől kér kölcsön. Ha PC-nk fizikai memóriáján sok program osztozik, a Windows csak kis darabokat foglal le mindegyiknek, és a működés közben fellépő további igényeiket a merevlemezről elégíti ki a lassabb virtuális memóriával. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazások az optimálisnál lassabban futnak. Tehát jobban járhatunk, ha nem hagyjuk túltengeni a memóriáért versengő programokat.

Nem árt, ha szokásunkká válik, hogy időnként rápillantunk a Tálcára, és lezárjuk mindazokat a mappákat, alkalmazásokat, amelyekre az adott pillanatban nincs égetően szükségünk. Még az is előfordulhat, hogy több példányunk van megnyitva ugyanabból a programból vagy állományból, ami nem pusztán ostoba erőpazarlás, de még rendszerkonfliktusokat is okozhat. Ha van olyan ikon a Tálcán, amelyet nem tudunk beazonosítani, csak vigyük föléje az egérmutatót, és pár pillanat múlva megjelenik a leírása.

Előző
Következő