Hozza formába számítógépét!

A helyzetet kissé bonyolítja, hogy bizonyos szoftverek a rendszerindításkor külön engedély kérése nélkül töltődnek be. Ha rendet akarunk vágni ezek között, indítsuk el a Rendszerbeállító segédprogramot; a Start --> Futtatás ablakba írjuk be: Msconfig, és üssük le az <Enter> billentyűt. Ennek Indítópult lapján listát kapunk az indításkor automatikusan futni kezdő programokról. Állítsuk kijelöletlenre mindazokat, amelyeket nem akarunk azonnal megnyitni.

Gyakori problémát okoznak az olyan programok (például bizonyos üzenetküldő vagy e-mail-szolgáltatások), amelyekről azt hisszük, hogy ki vannak kapcsolva, mivel ikonjuk nem látható a képernyőn, de nyomban hírt adnak a jelenlétükről, ha rákapcsolódunk az internetre. Hasonlóképpen jár el számos zeneállomány-cserélő szolgáltatás is. Ha teljesen le akarunk lőni egy programot, üssük le a <Ctrl>-<Alt>-<Del> billentyűkombinációt, és a megjelenő feladatkezelőben kattintsunk a Feladat bezárása gombra.

Számítógépes diéta

Itt az ideje, hogy megváljunk néhány további kolonctól is, amely ugyancsak fékezi PC-nk futását. Ehhez egy kis fogyókúrára kell fognunk a gépet, megszabadítandó a nem túl hasznos, ám roppant tárigényes multimédia-fájloktól és a látványos, de túlontúl "kalóriadús" alkalmazásoktól. A digitális filmek például - bármilyen látványosak is - csak úgy zabálják a memóriát, a félig-meddig tesztelt shareware-ek és társaik pedig olyan programhibákat tartalmazhatnak, amelyek akadályozhatják a rendszer zavartalan működését.

Ha az internetről töltünk le "nélkülözhetetlen" klipeket, vagy elektronikus levélben kapunk efféle anyagokat, lehetőleg ne a windowsos partíción tároljuk, mert ezzel hamar töredezetté tesszük a merevlemezt. A legegyszerűbb ezeket inkább a gépen kívül, mondjuk egy CD-n vagy más külső tárolón elhelyezni. A következő nagy falat: a zene. Igaz, ami igaz: kellemes érzés, ha munka közben számok tömegéből választhatjuk ki a hangulatunkhoz illő aláfestő zenét, de sajnos még a tömörített hangállományok is derekasan fogyasztják a tárterületet. Amennyiben a jobb oldali egérgombbal kattintunk a privát zenetárunkat tartalmazó mappán, és a helyi menüből kiválasztjuk a Tulajdonságok tételt, meglepődve fogjuk látni, hogy archívumunk mekkora helyet foglal el a merevlemezen. Ezúttal is csak azt tudjuk tanácsolni: vigyük CD-re a dalokat, és ha zenére áhítozunk, a CD-meghajtó segítségével elégítsük ki efféle igényeinket. Általános tanácsunk: ha sok állományt tárolunk a merevlemezen, gyakran (hetente egyszer) töredékmentesítsük azt - így elkerülhető, hogy az apró állománydarabkák kikeresésétől lelassuljon gépünk (lásd később).

Túltengő parancsikonok

A parancsikonok nagy előnye, hogy villámgyorsan hozzáférhetünk velük a leggyakrabban használt fájlokhoz, mappákhoz és alkalmazásokhoz. De ha telezsúfoljuk és áttekinthetetlenné tesszük velük munkaasztalukat, buzgalmunkkal elérhetjük, hogy tovább tart kiválasztani közülük a megfelelőt, mint a hagyományos módon, a menükön át elvégezni az indítást.

Töröljünk minden olyan parancsikont, amelyet nem használunk rendszeresen. Ha kétségeink támadnának, kérjünk tanácsot az XP-től: a Vezérlőpult --> Megjelenítés --> Asztal --> Asztali elemek testreszabása tételek kiválasztásával eljuthatunk az Asztal karbantartása varázslóhoz, amely megmondja, melyek a ritkán használt, tehát biztonsággal törölhető parancsikonok. A feladat ugyanitt automatizálható is.

Söprés innen!

A nem igazán szükséges fájlok eltávolításához használjuk a lemezkarbantartó segédprogramot, amelyet a Start --> Programok --> Kellékek --> Rendszereszközök --> Lemezkarbantartó menüpontok kiválasztásával érhetünk el. A lemez átvizsgálása után a Windows listát készít mindazokról az elemekről, amelyektől szívfájdalom nélkül megszabadulhatunk. Jelöljük be a kiválasztottakat, amelyek között minden bizonnyal lesznek ideiglenes állományok, és olyan fájlok is, amelyeket már töröltünk, de még nem ürítettünk ki a Lomtárból.

A program felkínálhatja a ritkán használt állományok tömörítésének lehetőségét is. Ebben az esetben az állományok sértetlenül megmaradnak, de a merevlemezen egy kevesebb helyet foglaló formában üldögélnek majd. Ez persze azt is jelenti, hogy ezeket némiképp lassabban lehet csak elérni, mivel megnyitásukkor a Windowsnak ki kell csomagolnia őket. A lassulás a számítógép teljesítményétől is függ; előfordulhat, hogy nem is érzékeljük majd.