Hozza formába számítógépét!

Most pedig irányítsuk figyelmünket magára a merevlemezre. Ha a jobb oldali egérgombbal kattintunk az Intézőben a merevlemez ikonján, azután a Tulajdonságok menüponton, végül az Eszközök fülön, három lehetőség jelenik meg: a hibaellenőrzés, a töredezettségmentesítés és a biztonságimásolat-készítés. (Az XP Home-használók csak az előbbi kettő közül választhatnak, a harmadik lehetőséget a Microsoft kihagyta a rendszerből.) Kattintsunk az Ellenőrzés gombra, és a program máris megkezdi rendszerünk egészségügyi állapotának vizsgálatát.

PC-nk bizonyos tekintetben olyan, mint egy rendetlen kamasz, aki a dolgait folyton szanaszét hagyja, és csak nehezen találja meg, amire épp szüksége van. Időbe telik, míg ráncba szedjük, és megtanítjuk arra, hogy mindent a helyére tegyen. Számítógépes nyelven mindez annyit jelent, hogy meg kell szüntetni a merevlemezen az állományok széttöredezettségét -- vagyis glédába kell állítani minden állományt, dokumentumot és alkalmazást. Ennek megindításához csupán kattintanunk kell a Töredezettségmentesítés gombon. (Az XP Elemzés szolgáltatása azt is megmondja, szükség van-e a meghajtó rendbetételére.)

Soknál több az elég

Amikor új programot és legfőképpen új irodai készletet telepítünk, a telepítő alapértelmezésben az utolsó bitig mindent felpakol merevlemezünkre. Amennyiben napi munkánk megköveteli, hogy ide-oda ugráljunk az alkalmazások között, a teljes telepítésnek is értelme lehet. Máskülönben csak pocsékolja a tárterületet, úgyhogy érdemes a telepítést azokra az elemekre korlátozni, amelyekre valóban szükségünk van.

Sok felhasználó nem is sejti, hogy bizonyos alkalmazások egyes részei rendszerindításkor automatikusan betöltődnek, hogy később, ha szükségünk lesz rájuk, gyorsan elindulhassanak. Az esetek nagy részében ez az "időtakarékos" megoldás egyáltalán nem "energiatakarékos", és fontos memóriaterületet vesz el a többi alkalmazástól. Megszüntetésének módját a Repülőrajt című részben ismertettük.

Nemcsak a teljes csomagot, hanem az egyes programokat is karcsúsíthatjuk. Tapasztalt felhasználóknak, akik pontosan tudják, hogy egy adott programból mely részekre lesz szükségük, valószínűleg semmi szükségük a sablonokhoz vagy mintaábrákhoz hasonló extrákra. Az Egyéni telepítés kiválasztásával megkímélhetjük magunkat ezek installálásától. Jópofa dolog a sokféle betűkészlet, igazán remek érzés, ha 300 rendkívül különböző betűtípus közül válogathatunk - az első pár alkalomig. Sajnos ezek is komoly erőforrásokat vonnak el a rendszertől, ráadásul akaratlanul is bővülhet a készletünk, ugyanis számos program mániája, hogy saját betűkészletével egészítse ki a már gépen levőket; ilyen például az Office is. A Vezérlőpultról elérhető Font mappa rengeteg olyan betűt tartalmazhat, amelyet sose fogunk használni: ezeket is büntetlenül eltávolíthatjuk. Csak legyünk nagyon óvatosak: ügyeljünk arra, nehogy kitöröljük azokat a betűket, amelyek mellett vörös A betűt ábrázoló ikon díszeleg, ezekre ugyanis a rendszernek szüksége van. Könnyen megállapíthatjuk, mely fontok érkeztek a Windows-zal, ha dátum szerint sorba rendezzük a betűket; érdemes az Arial, Courier New, Tahoma, Times New Roman és Verdana betűket, valamint az ezekkel azonos dátumúakat érintetlenül hagyni, mert szükség lehet rájuk bizonyos alkalmazásokban, vagy akár weboldalak megjelenítésénél.

És ha már itt tartunk; ha a böngészésnél éppen nincs szükségünk az oldalak grafikai részére, a megjelenítést meggyorsíthatjuk a képek kikapcsolásával. Az Internet Explorerben válasszuk ki az Eszközök --> Internetbeállítások menüpontot, majd kattintsunk a Speciális fülön, és a Multimédia részben állítsuk kijelöletlenre a Képek megjelenítése sort, végül kattintsunk az Alkalmaz gombon. A változtatások üdvös hatását a böngésző következő elindításakor élvezhetjük. (Amennyiben kikapcsoltuk a képek megjelenítését, a helyükre a jobb egérgombbal kattintva kérhetjük azok eseti megjelenítését.)