Hozza formába számítógépét!

A Windows 95- és 98-használók valószínűleg jól ismerik azt a jelenséget, hogy minél hosszabban használják rendszerüket, minél több Office-dokumentumot nyitnak meg és zárnak le benne, annál jobban elbágyad az operációs rendszer.

Ezt a jelenséget közvetlenül is tanulmányozhatjuk, ha elindítjuk az Erőforrás-kijelzőt (Programok --> Kellékek --> Rendszereszközök --> Erőforrás-kijelző), és megnézzük, a memória hány százaléka szabad, majd megnyitunk és lezárunk néhány dokumentumot, aztán újabb pillantást vetünk a kijelzőre. Meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a szabadon felhasználható memória mértéke csökken. Ennek oka, hogy a Windows ideiglenes gyorsítótár-állományokat hoz létre, valahányszor megnyitunk egy dokumentumot. Ezek a rendszer újraindításakor törlődnek (más ideiglenes állományokkal egyetemben, amelyek például a weben történő mászkálásaink nyomait őrzik). Emiatt van az, hogy egy egyszerű újraindítás olyan frissítő hatással tud lenni a rendszer működésére. Sokan éjjel-nappal járatják gépüket, és maximum a monitoron nyúlnak a kikapcsológombhoz, így a PC éjszaka legfeljebb "energiatakarékos" álomba szenderül. Pedig ha legfőbb munkatársunkat egy kis árammentes pihenésre küldenénk munkánk végeztével, másnap felfrissülve hálálná meg a gondoskodást.

Ha életünket továbbra is megkeserítik az ideiglenes, ám meglehetősen makacs kísérők, a következő megoldások közül választhatunk: a RAM modulok továbbfejlesztésével megnövelhetjük játékterünket; a munkanap során rendszeresen kitörölgethetjük az ideiglenes állományokat; vagy már az is jót tesz, ha alkalmanként újraindítjuk a rendszert. Illetve van még egy lehetőségünk: továbbfejleszthetünk a Windows XP-re.