Hozza formába számítógépét!

PC-nk most már valószínűleg ismét alkalmas arra, hogy megbirkózzék a legkeményebb feladatokkal. Érdemes rászokni, hogy a legfontosabb állományokról rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot. Így baj esetén nincs más dolgunk, mint a kiszolgálóról vagy egy CD-ről betölteni az elmentett változatot.

A Windows XP-használók számára némi többletbiztonságot nyújt az a rendszerhez frissen hozzáadott helyreállító segédprogram, amely összeomlás esetén automatikusan elmenti a munka alatt lévő dokumentumokat. Ám jobb, ha nem ebben bízunk, hanem inkább rászoktatjuk magunkat a rendszeres mentésre és archiválásra, vagy - ami még előnyösebb - az XP kötelességévé tesszük a rendszeres biztonságimásolat-készítést.

A Windows XP Professional változatában a Vezérlőpulton található Ütemezett feladatok eszközzel egyszerűen automatizálhatjuk a rendszeres biztonságimásolat-készítést, és persze más ismétlődő feladatokat is beütemezhetünk. Ha például minden munkanapunkat elektronikus postánk ellenőrzésével kezdjük, előírhatjuk, hogy a levelezőprogram automatikusan fusson le, amikor először elindítjuk a rendszert, de érdemes a vírusellenőrzést és a töredezettségmentesítést is ütemezni. Új feladatok felvételekor a szolgálatkész varázslóval állítsuk be a számunkra legmegfelelőbb paramétereket. Windows 98-ban a jobb oldali egérgombbal kattintva a kívánt meghajtó ikonján, és a helyi menüből kiválasztva a Biztonsági mentés tételt, egy kézzel elvégezhető mentési lehetőséghez jutunk.

Beépített időgép

A Windows ME, valamint a Windows XP Home és Professional változata a visszaállítási pontok révén könnyen használható, kényelmes eszközt kínál a rendszer egészségének megőrzésére. E pontok segítségével szinte nyomtalanul eltüntethetjük mindazokat a "ráncokat", amelyeket különféle telepítéseink, törléseink és egyéb beavatkozásaink véstek a rendszer arcára, és visszavarázsolhatjuk a Windowst abba az állapotába, amikor még majd kicsattant az egészségtől. A rendszer automatikusan is létrehoz visszaállítási pontokat, de saját kezűleg is kijelölhetünk ilyeneket, ha a Vezérlőpult --> Rendszereszközök közül kiválasztjuk a Rendszer-visszaállítás tételt, majd a Visszaállítási pont létrehozása lehetőséget. Ha pedig vissza akarjuk fiatalítani ütött-kopott rendszerünket, ugyanebben a modulban A számítógép visszaállítása egy korábbi állapotba opciót kell kiválasztanunk.

Megtartani a jó formát

Annyiszor elismételtük már, hogy rendszeres olvasóink valószínűleg kívülről fújják, mégsem lehet elégszer elmondani: a biztonságos PC-használat két alapszabálya, hogy archiváljunk rendszeresen, és tartsuk frissen a vírusellenes programunkat. Ha ezt a két parancsolatot betartjuk, nagy baj már nem érhet bennünket. És ha még nyugodtabban akarunk aludni, időnként végigfuttathatunk a rendszeren egy jó diagnosztikai segédprogramot, például a Norton Disk Doctort - okos tanácsaival ez is sokat segíthet a PC kondíciójának megőrzésében. A lényeg az, hogy ha egyszer már kemény munkával formába hoztuk számítógépünket, ne hagyjuk újra ellustulni - se őt, se magunkat.

Előző
Következő