Szakemberek szerint az 1 milliárd dollárt is meghaladhatják a nemrégiben felbukkant Slammer féregvírus eltávolításának, valamint a fertőzésből származó bevételkiesések költségei.

A brit Mi2g tanácsadó cég hétfőn közzétett becslésében 950 millió és 1,2 milliárd dollár közé teszi a Slammer pusztítása következtében bekövetkezett anyagi kárt, illetve bevételkiesést a vírus felbukkanása utáni öt napban. A féreg ezzel jócskán elmarad jó néhány elődjétől: a Mi2g összesítésében a Slammer mindössze a 9. helyre kerül, ha az anyagiakat nézzük. Az 1 milliárdos kárt jócskán meghaladja többek közt Code Red, a LoveLetter, vagy a Klez működése miatti kiesés is. A tanácsadó cég vezérigazgatója szerint a január 24-25-én viharos gyorsasággal terjedő Slammer ugyan valóban súlyos hálózati gondokat okozott, a problémákat azonban gyorsan sikerült orvosolni.

Hasonlóan 1 milliárd dollár körüli összegre (750-1000 millió) becsüli a Slammer károkozását a Computer Electronics piackutató cég. A becslések publikálásával egy időben a szakemberek hangsúlyozzák, hogy a vírustámadások károkozásának, a termeléskiesés, illetve a kártevők eltávolításának költségeit pontosan felmérni igen nehéz feladat.

A Slammer a Microsoft SQL Server 2000 adatbázis-szervereket támadja azok esetleges biztonsági résén keresztül, és a kiszolgálók között terjedve igen nagy hálózati forgalmat generál a hálózatokon. A Slammer legtöbb áldozatát a biztonsági karbantartás szempontjából elhanyagolt számítógépek közül szedte.