Szakértők szerint az internetes forgalmat is lelassító SQL Slammer féregvírusnak mindössze 10 percre volt szüksége arra, hogy az egész világon elterjedjen.

Mint ismeretes, az SQL Slammer nevű féregvírus január 25-én ütötte fel fejét a világhálón, s az általa okozott forgalomnövekedést a világ nagy részén tapasztalták a hálózatokat felügyelő szakemberek. A több százezer szervert megfertőző Slammer a legnagyobb gondokat Dél-Koreában okozta, ahol gyakorlatilag megbénította a helyi internetforgalmat. Tevékenysége felbukkanása napján Magyarországon is jelentős, de csak ideiglenes hálózati fennakadást okozott.

Az internet infrastrukturális kérdéseivel Cooperative Association for Internet Data Analysis kezdeményezés szerint a féregnek mindössze 10 percre volt szüksége ahhoz, hogy végigfertőzze a világ különböző országaiban működő számítógépeket, így az eddigi leggyorsabban terjedő vírusnak tekinthető.  A kisméretű  féregvírus a Microsoft SQL 2000 adatbázisszervereket támadja azok esetleges biztonsági résén keresztül. Bár a Slammer nem károsítja a számítógépen lévő adatokat, kiszolgálók között terjedve igen nagy hálózati forgalmat generált a hálózatokon, s számos esetben működésképtelenné is tette azokat.