A stílust teremtő Age of Empires óta stratégiai játékok sokasága jelent meg. Az egyik legutóbbi, a Highland Warriors a britek ellen vívott skót szabadságharcot eleveníti fel a számítógép képernyőjén.

A Data Becker és a Soft Enterprises egy újabb stratégiai játékot kínál fel számunkra, mely a történelem kútjából merít. A korszak ezúttal a középkor, a helyszín pedig a zordon skót felvidék.

Nézzük elsőként a játékmódokat: választhatunk egyjátékos küldetések közül, vagy belevághatunk valamelyik hadjáratba is. Utóbbi esetben vagy William Wallace bőrébe bújva próbáljuk kiebrudalni az angolokat Skóciából, vagy a klánokat próbáljuk meg egyesíteni egy korona alatt, de választhatjuk akár a másik oldalt, az angolokat is, akik célja természetesen Skócia bekebelezése. Ha az egyjátékos küldetések mellett döntünk, akkor számos klán közül válogathatunk. Ezeket a fokozatosan mutatta be a kiadó a játék honlapján, és mindegyikük rendelkezik valamilyen különleges tulajdonsággal. Vannak, akik gyorsabban termelik meg a győzelemhez szükséges javakat, mások a diplomáciában, megint mások a harctéren tűnnek ki rátermettségükkel.

Forrás: ORIGO Forrás: ORIGO

Az alapfelállás nem tér el a klasszikus stratégiai sémától, vagyis először nekiállunk a megfelelő nyersanyagok kitermelésének, majd felépítünk egy használható bázist, megkezdjük a katonák kiképzését, miközben különféle fejlesztésekkel igyekszünk elérni, hogy seregünk minél hatékonyabban szálljon szembe az ellenséggel.

Eltérésként a szintet lépő parasztokat említhetjük: amennyiben elég ideig termelték ki az öt nyersanyag - érc, kő, fa, élelem, arany - valamelyikét, akkor tapasztalati szinteket fognak lépni. A magasabb szintű paraszt gyorsabban dolgozik, míg végül mesterré válik. A mester szakosodhat csak egy nyersanyag termelésére, melyet minden eddiginél hatékonyabban fog megtenni. Az évszakok folyamatosan változnak a játékban, és ez kihat a gazdálkodásunkra is. Télen, értelemszerűen nem gondothatjuk szántóföldjeinket, így nem arathatjuk le a gabonát sem. Ezt nem árt szem előtt tartanunk, és gondoskodnunk a kellő mennyiségű élelmiszer elraktározásáról. Szerencsére tenyészthetünk teheneket egy kis marék aranyért, melyek ugyan nem biztosítanak annyi élelmet, mint a jól termő szántóföldek, de a telet ki lehet velük húzni.

Forrás: ORIGO

Akár valamelyik skót klánt, akár az angolokat választjuk, minden oldalnak vannak egyedi egységei. Az angoloknak például nagyon erős a lovasságuk, melyet azonban nagyon drága összehozni, a skót klánoknak ezzel szemben elsősorban a gyalogsága tűnik ki. Minden törzsnek vannak emberei, akik varázsolni képesek, legyenek azok sámánok, druidák, vagy mágusok. Sajnos az egységek tulajdonságairól nem kapunk információkat, így kénytelenek vagyunk vakon kipróbálni őket.