Újabb tapasztalatok: Sony Ericsson P800

Tavaly nyáron találkoztunk a Sony Ericsson P800-as jelű, beépített kamerás okostelefonjának prototípusával. Most kipróbáltuk a mobil végleges, a hazai üzletekbe is megérkező változatát.

Tavaly nyáron egy még erősen fejlesztés alatt álló Sony Ericsson P800-as prototípus készülék segítségével kíséreltük meg bemutatni a svéd-japán mobilgyártó eredetileg tavaly szeptemberre, később karácsonyra ígért, ám végül csak 2003 február végén piacra kerülő, igazi nagy durranásként várt okostelefonjának képességeit. Cikkünkben a boltokba kerülő változatról szerzett tapasztalatainkról számolunk be, de mivel sok mindent már az előző tesztben kiveséztünk, a készülék iránt érdeklődőknek érdemes azt is átolvasniuk.

A Sony Ericsson P800 egy palmtop-funkciókkal felvértezett mobiltelefon, amelyet nagyméretű (40x61 mm-es,  208x320 pixeles felbontású), 4096 szín megjelenítésére alkalmas érintőképernyővel, és integrált digitális fényképezőgéppel láttak el. A háromsávos készülék széles körű multimédiás képességekkel rendelkezik, Symbian OS 7 operációs rendszert futtat (ezen platform korábbi változatát használják például a Nokia kommunikátorai is), lehet vele MMS-ezni, továbbá le tudja játszani az MP3 és videofájlokat is. Emellett támogatja a GPRS csomagkapcsolt adatátviteli szabványt (max 53,6 kbps), WAP 2.0-kompatibilis böngészője van,  és képes Bluetooth-t támogató eszközökhöz drót nélkül kapcsolódni, valamint Java (J2ME) alkalmazásokat is le lehet tölteni rá. Bár a hozzánk eljutott példány angol nyelven működött, a gyártó közlése szerint a későbbiekben magyar nyelvű szoftver is elérhető lesz a készülékhez. A tesztelés néhány napja alatt a készülék egyszer sem fagyott le, noha egyes programok futását sokszor szándékosan megszakítottuk, egyes esetekben pedig bejövő hívás érkezett be használatuk közben.

Forrás: ORIGOA P800-as a hagyományos telefon-funkciók könnyű elérése érdekében egy ki-behajtható (és levehető) billentyűzetet is tartalmaz, míg a telefon menüjében és a programokban való mozgást a Sony termékein megismert Jog Dial tekerőbillentyű segíti, amely a készülék bal oldalán kapott helyet. A mobil másik oldalán kapott helyet a PDA-módban gyakorlatilag nélkülözhetetlen érintőceruza, mely egyben a Memory Stick Duo kártyafoglalatot is eltakarja. A gyártó egyébként egy 16 MB-os memóriakártyát mellékel az alapcsomaghoz, de opcionálisan 64, később pedig 128 MB kapacitású Memory Stick Duo flashkártyák is megvásárolhatók lesznek. A memóriakártyán kívül a belső memóriában összesen 12 MB adatot raktározhat a felhasználó. A P800 dobozában a készüléken kívül két felhasználói CD található (az egyiken adatátviteli, a másikon multimédiás szoftverek vannak), továbbá egy akkutöltő-adapter, egy sztereó headset, három darab tartalék érintőceruza, egy csuklószíjas védőtok, felhasználói leírás, egy 16 MB-os Memory Stick Duo kártya, egy ezzel használható Memory Stick adapter (mellyel a Duo kártyát hagyományos MS foglalatba is illeszthetjük), valamint egy USB porthoz csatlakoztatható dokkolóállomás található (mely egyben töltőként is funkcionál, ha csatlakoztatjuk hozzá a hálózati adaptert).

A mobiltelefon-mód használata nem különösebben nehéz, egyedül az igényel némi megszokást, hogy a billentyűzeten a szokásostól eltérő gombok kaptak helyet, s egy-egy menüpontot általában valamelyik szám lenyomásával lehet elérni. Ugyanakkor az oldalsó Jog Dial gomb - amely fel-le tekerhető, előre-hátra mozghatható és benyomható - révén az olyan alapvető funkciókat, mint például a telefonkönyv vagy üzenetküldés, egy kézzel is gond nélkül el lehet érni. Ha a tulajdonost valamiért zavarná a  lehajtható műanyag flip, egy pattintással el is távolíthatja helyéről azt, ilyenkor az egyszerű használat érdekében a kijelzőn megjelenő virtuális billentyűzet veszi át annak szerepét. Ezt a hagyományos gombokhoz hasonlóan gond nélkül lehet ujjal is bökdösni.

Forrás: ORIGO
A Jog Dial

Mivel a készülék hatalmas memóriával rendelkezik, rengeteg telefonkönyv-bejegyzést lehet eltárolni benne, s ezekhez az adatokon kívül akár képeket is hozzá lehet rendelni. A készülék SMS-ek, EMS-ek és MMS-ek, valamint e-mailek  küldésére és fogadására egyaránt alkalmas. A szövegbevitelt felhajtott flippel végezhetjük a hagyományos mobiltelefonoknál megszokott módon, számbillentyűk nyomogatásával. Ezen kívül bepötyöghetjük a szöveget az érintőkijelzőn megjelenő apró virtuális billentyűzeten a mellékelt ceruzával, de a palmtopokon elterjedt kézírás-felismerés használata is lehetséges. Külön említésre méltó a készülék MMS-szerkesztője, amely nagyon egyszerűen használható, s a képek, hangok és szövegek beszúrása után a kész üzenet előnézetét is lehetővé teszi egy gombnyomással.

Az eszköz infravörös porton, illetve Bluetooth drótnélküli kapcsolaton keresztül más mobilokhoz, kéziszámítógépekhez is tud csatlakozni. Csengőhangok terén is jól teljesít a P800, a bejövő hívásokat és üzeneteket ugyanis akár digitalizált (pl .WAV vagy .AU fájl) vagy MIDI hangokkal és rezgéssel is képes jelezni, s előre beprogramozott hangos parancsokat is képes végrehajtani.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK