Ha online játékról hallunk, sokunknak bizonyára a szerepjáték jut elsőként eszébe. A Netamin azonban úgy vélte, hogy nem csak egy RPG lehet online változatban sikeres, és megalkotta baseball játékát, az Ultimate Baseball Onlinet.

Hasonlóság azért akad a szerepjátékokhoz: az első lépés az UBO esetében is az, hogy megalkossuk karakterünket. A Netamin programjában három „hőst” hozhatunk létre, kik lehetnek akár hölgyek akár férfiak, és három pozícióban, ütőként, dobóként, vagy mezőnyjátékosként szerepelhetnek. A játékosainkat tényleg egyedivé varázsolhatjuk, mivel nemcsak karakterisztikáikat változtathatjuk, hanem öltözéküket, testalkatukat, frizurájukat és arcberendezkedésüket is meghatározhatjuk.

Ami a karakterisztikákat illeti, van belőlük bőven. Játékosunkból alakíthatunk hatalmas ütőt, Jarlaxle pontossággal dobót, vagy akár mezei nyulat megszégyenítő gyorsasággal futót is. A mérkőzések után, főleg, hogyha győztesen hagyja el csapatunk a pályát, tapasztalati pontokat kapunk, melyekkel tovább növelhetjük a statisztikákat, sőt, idővel újabb képzettségek válnak elérhetővé számunkra.

Kétféle játékmód közül választhatunk. Az egyszerűbb ezek közül az úgynevezett pick-up mód, melyben alkalmilag áll össze néhány játékos egy meccsre, és ha nincs ki a kilenc ütőjátékos, akkor a masina kipótolja a csapatokat. A másik, végső soron a lényeges lehetőség, hogy a játékosok állandóan együtt játszó közösségei csapatokat, majd társakra lelve bajnokságokat szerveznek maguknak. Ebből már bizonyára kikövetkeztették, hogy hiába keressük a programban a Major League, vagy az alacsonyabb bajnokság csapatait.

Hogyha elkezdődik a játék, és egy mezőnyjátékost irányítunk, akkor akár tíz különböző nézőpontból is szemlélhetjük a pályát. Az irányítás egyszerű, nem csak a gyakorlott FPS játékosoknak nem fog gondot okozni. Hasonlóan könnyen kontrollálhatjuk a baseball két valódi főszereplőjét, a dobót, és ádáz ellenfelét az ütőt is, habár e két pozíció esetében nem váltogathatjuk a nézőpontot.

Ha mi dobunk, akkor például a következőképpen kell eljárnunk. Elsőként egy menü tűnik fel előttünk, melyből ki kell választani, hogy milyen fajtájú dobást szeretnénk végrehajtani. A felbukkanó lista függeni fog a játékosunk „szintjétől” is. Miután választottunk dobásfajtát, meg kell céloznunk az ütőt, illetve a célterületet. Ha ez is megvan, egy valós időben változó indikátoron kiválasztjuk, hogy milyen erővel szándékozunk elhajítani a labdát.

Vegyük górcső alá most az ütőt. Az ő esetében egyszerűbb dolgunk van, de nagyobb szükségünk lesz jó reflexekre. Mielőtt meglóbálnánk az ütőt, feltűnik, egy újabb indikátor, melyen beállíthatjuk, hogy inkább pontosan, vagy inkább erősen szeretnénk ütni. Ha a pontosságot favorizáljuk, akkor kicsit mellé is üthetünk a labdának, de az nem fog kirepülni a stadionból. Ha erőst óhajtunk ütni, akkor a találatnak hajszál pontosnak kell lennie, de ha telibe trafáltuk a gombócot, akkor már mehet is a home run.

Online sportjátékokkal már találkoztunk, de ezekben a menedzser székében terpeszkedhettünk. A Netamin próbálkozása, mi szerint a bőrfotel és a szivar helyett a gyep és az ütő várja a játékosokat, újszerű, és várhatóan igen sikeres próbálkozás lesz.

Rendszerkövetelmény:

Processzor P3 500
RAM 128 Mbyte RAM
DirectX verzió Directx 8.1