Rogán: Nagyot mond az informatikai miniszter

Az informatikai miniszternek az elmúlt időszakban sikerült felzárkóznia a nagyot mondó tárcavezetők közé - fogalmazott Rogán Antal, a parlament informatikai bizottságának fideszes elnöke pénteki sajtótájékoztatóján, mely során az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tevékenységét értékelte.

A politikus elmondta, hogy a minisztérium az elmúlt fél évben 800 millió forint értékű külső megbízást adott, és mindössze egy végrehajtási rendeletet sikerült hatályba léptetnie. Utalt arra, hogy az előző ciklusban az informatikai kormánybiztosság négy év alatt 766 millió forint külső megbízással 35 végrehajtási rendeletet alkotott meg, valamint átfogó hírközlési törvényt terjesztett a parlament elé. - A nagyotmondás tipikus esete a 77 filléres csomagként elhíresült internet-támogatási csomag - fogalmazott Rogán Antal. Emlékeztetett arra, tavaly nyár elején a legdominánsabb magyar internet-szolgáltató felmondta a kedvezményeket, és a kormány ekkor döntött a támogatási csomag bevezetéséről. Mint mondta, akkor azt kommunikálták, hogy az otthoni internet-használóknak legalább a fele igényelni fogja ezt a kedvezményes csomagot. Véleménye szerint a jelenlegi piaci körülmények között, ha nem rendelnek a program mögé költségvetési forrást, az alapcsomag díja akár háromszorosára is emelkedhet néhány hónap alatt.
   
Rogán Antal a nagyotmondás esetei közé sorolta a kábelcsomag ügyét is. Mint ismeretes, az informatikai és hírközlési miniszter a lakossági igényekre
reagálva magyar nyelvű televíziós programokat tartalmazó kábeltévé-csomagok bevezetését kezdeményezte. A tárca tervei szerint a magyar nyelvű adásokhoz a jelenlegi legkedvezőbb díjszabáshoz hasonló ár ellenében lehetne majd hozzáférni.Rogán hangsúlyozta, hogy ezt a programot nem egyeztették a kábelszolgáltatókkal. Véleménye szerint a jelenlegi piaci körülmények között, ha nem rendelnek a program mögé piaci forrást, az alapcsomag díja akár háromszorosára is emelkedhet néhány hónap alatt. - Kíváncsian várjuk, hogy mennyi pénzt kíván a kábelcsomag bevezetésére költeni a minisztérium - fogalmazott Rogán Antal hozzátéve: arra is kíváncsiak, hogy ki határozza meg, melyik kerül a jelenlegi tizenegy műsorszolgáltató közül a kisebb kábelcsomagba. A politikus véleménye szerint azt is garantálni kellene, hogy a csomag összeállításakor a kormányzat nem érvényesít politikai szempontokat.

Rogán Antal úgy ítéli meg, hogy totális fejetlenség követte a miniszterelnök 25 százalékos internet-árcsökkentést kilátásba helyező bejelentését. Álláspontja szerint a kormány lépései nem segítik elő, hogy megszűnjön a Matáv monopolhelyzete, és versenytársak jöjjenek létre.
   
A fideszes politikus az "udvari beszállítói gyakorlat" megvalósulását látja jellemzőnek az utóbbi időben az informatikai piacon. Mint mondta, az elmúlt fél évben a kiélezett informatikai verseny ellenére, a központosított közbeszerzés eredménye azt lett, hogy a még alá nem írt kvóták alapján egyetlen cég disztribútorai kapják a kabinet megrendeléseinek kétharmadát.