A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (Netért) a Hírközlési Felügyelethez fordult panasszal a Vodafone február közepén bevezetett, bizonyos GPRS-adatátviteli szolgáltatásokat érintő korlátozásai kapcsán.

A Vodafone 2003. január 27-én közleményben értesítette ügyfeleit arról, hogy február 12-től módosítja Általános Szerződési Feltételeinek (ÁSZF) bizonyos GPRS adatátviteli szolgáltatásokra vonatkozó részét. A módosítások révén a vállalatnak lehetősége nyílik majd arra, hogy szüneteltesse, korlátozza vagy megszüntesse a szolgáltatás nyújtását az adatforgalom függvényében, illetve akkor, ha az előfizető annak hatékonyságát csökkenti, vagy egyéb módon csorbítja, vagy megszakítja azt. A korlátozások alkalmazásának lehetőségét a Vodafone azért tartja fontosnak, mert a vállalat szerint ezek révén kiszűrhetik azt a kisszámú internet- vagy WAP-ügyfelet, akik a telefonjukon keresztül lebonyolított óriási adatforgalommal minőségromlást okoznak az adott körzetben tartózkodó többi felhasználónak. 

A Netért a honlapján elhelyezett dokumentum szerint a Vodafone piaci magatartása miatt fordul panasszal a Hírközlési Döntőbizottsághoz (Hdb). Az egyesület úgy véli, a szolgáltató az ÁSZF-ben egyoldalúan véghez vitt módosításai alapjaiban érintik a korábban korlátlan szolgáltatásra megkötött szerződéseket. A változtatások nyomán a Vodafone-nak lehetősége nyílik arra, hogy saját hatáskörében limitálja GPRS-alapú adatátviteli szolgáltatását.

Az érdekvédelmi társaság ezért azzal a kérelemmel fordult a Hírközlési Döntőbizottsághoz, hogy az kötelezze a szolgáltatót új ÁSZF-ének visszavonására, illetve arra, hogy a 2002. július 15. után - ekkor indult a Vodafone-nál a GPRS - szerződő ügyfelek  az előfizetői szerződés hűségnyilatkozatban foglalt összeg megfizetése nélkül bonthassák fel előfizetői szerződéseiket.