A Cannes-ban zajló 3GSM Világkonferencián a Sony Ericsson bemutatta első harmadik generációs (3G) mobiltelefonját, amely hagyományos GSM hálózatokon is működőképes.

Forrás: ORIGOA Z1010-es típusjelzésű készülék érdekessége, hogy 3G hálózatok mellett ott is használható, ahol csak hagyományos GSM/GPRS hálózat üzemel. 3G hálózatokon a telefon legfeljebb 384 kbps-os sebességgel képes fogadni, 64 kbps-mal pedig küldeni az adatokat, míg GPRS esetén egyszerre 4+2 szálon tud le- illetve feltölteni.

A készülék két kijelzővel is rendelkezik, ezek közül a belső egy nagyfelbontású színes LCD. Ezen felül két darab digitális kamerával  is felszerelték a készüléket (kívül, illetve a belső oldalon a képernyő alatt), ezek révén a fényképezés mellett többek között videokonferenciára és multimédiás üzenetküldésre is alkalmas.  Emellett a készülék memóriája Memory Stick Duo kártyákkal bővíthető, így MP3 zenék vagy MPEG4 videoklipek lejátszására, illetve mobil-Java programok futtatására is képes. A Z1010-es képes drótnélküli Bluetooth-kapcsolaton keresztül más eszközökkel kommunikálni, de az USB porton keresztül a számítógéphez is csatlakoztatható, továbbá infravörös porttal is felszerelték. A telefonba integráltak továbbá egy Wireless Village elnevezésű azonnali üzenetküldő kliensprogramot, illetve egy WAP 2.0-kompatibilis böngészőt is.

A Sony Ericsson az idei év második negyedévben kezdi meg a Z1010-es modell szállítását a mobilszolgáltatók számára belső tesztelés céljára, a boltokba pedig várhatóan 2003 második felében kerülhet a 3G mobiltelefon.