Potom áron passzolták el az Altavistát

Új tulajdonosa van az Altavista internetes keresőt működtető cégnek. Az előző tulajdonos CMGI hatalmasat bukott az üzleten: a vállalat a korább vételár töredékéért tudott csak megszabadulni az Altavistától.

Az internetes vállalkozást összesen 140 millió dollárért vásárolta meg az Overture az előző tulajdonos CMGI befektetési alaptól. Utóbbi vállalat meglehetősen rossz üzletet csinált az Altavista 5 évvel ezelőtti megvásárlásával: míg a kereső akkor 2,4 milliárd dollárért került a birtokába, a mostani tranzakció során 60 millió dollár készpénz és 80 millió dollár értékű Overture részvény fedezi a vételárat.

Az Overture jelenleg az egyik legsikeresebb online marketingvállalat, internetes keresőszolgáltatásának lényege, hogy a hirdető cégeknek "bérelt helye" van a találati listán. A vállalat közleménye szerint az Altavista keresési technológiája jól kiegészíti majd saját, kereskedelmi megoldásait.

Az 1995-ben alapított, jelenleg is 58 különböző keresési technológiai szabadalmat birtokló Altavista az internet kezdeti korszakának legsikeresebb keresőszolgáltatása volt, az elmúlt évek során azonban versenytársai, leginkább a Google egyre inkább háttérbe szorították. A cég a tavalyi évben még megpróbált új szolgáltatásokkal megjelenni a piacon, úgy tűnik azonban, hogy ezek a kísérletek nem hozták meg a remélt eredményt. Az Altavista.com weboldalt az Overture a jövőben új szolgáltatásainak tesztelésére és ezek marketingjére kívánja használni.