Walkie-talkie funkció mobiltelefonokhoz

Három vezető mobitelefon-gyártó is együttműködésre lépett egy olyan szabvány kialakításában, amely walkie-talkie funkció kialakítását teszi lehetővé GPRS-képes készülékeken.

Forrás: ORIGOAz Ericsson, a Nokia és a Siemens együttműködik annak érdekében, hogy  létrehozzák a PTT (push to talk, beszédváltó) elnevezésű nyílt szabványt, ami megkönnyíti a GPRS-re épülő walkie-talkie funkció kialakítását a mobiltelefonokban. A cégek mindezt a 3GSM Világkongresszuson jelentették be. Az internet protokollon alapuló technológia lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy a CB-rádiókon megszokotthoz hasonló módon,  készülékük egy gombjának megnyomása közben beszédben üzenjenek egy vagy több partnerüknek. Az adást vevők automatikusan hallják az adó hangját anélkül, hogy fogadniuk kellene a hívást.

Az Ericsson, a Nokia és a Siemens vélekedése szerint együttműködésük lehetővé fogja tenni, hogy olyan technológiai megoldás szülessen, amely a különböző mobilok és hálózatok számára egyaránt lehetővé teszi, hogy egygombos beszélgetéseket kezdeményezzenek és fogadjanak - függetlenül az adott hálózat hovatartozásától. Az technológia első teszteléseire várakozások szerint 2003 második felében  kerülhet majd sor. Eddig két vezető amerikai mobilszolgáltató jelezte, hogy támogatná a mobiltelefonos walkie-talkie funkciókat biztosító szabványt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK