Támogatás határon túli informatikai fejlesztésekhez

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az idén mintegy 200 millió forinttal járul
hozzá a határon túli informatikai fejlesztésekhez.

Kovács Kálmán, a tárca minisztere mindezt az Erdélyi Riport című hetilapnak adott interjújában mondta el. A lap legutóbbi számában megjelent interjúban a magyar informatikai miniszter példaként említette, hogy a határon túli  magyar iskolákat is be tudják kapcsolni az oktatási intézményi hálózatba, mivel ebben a rendszerben nem számít, hogy az intézmény telephelye hol található. Mint mondta, a jelenlegi műsorszórási technológiával Erdély jelentős része elérhető.

Kovács Kálmán kitért arra is, hogy az új kedvezményezésként indult távfoglalkoztatási programot is megpróbálják majd a határon túli magyarokra kiterjeszteni. A program kísérleti jellegű. A mintegy ezer-ezerötszáz létrehozandó távmunkahely tapasztalatai alapján a munkaügyi tárca egy átfogó jogszabály módosítási csomagot készít elő, hogy alkalmassá tegyék az egész gazdasági rendszert a távmunkában való foglalkoztatási forma befogadására.

Ha a mostani kísérleti fázison, valamint a törvénymódosításon túljutunk, akkor képesek leszünk a távfoglalkoztatást üzemszerűen beindítani, és ekkor próbáljuk meg kiterjesztését a határon túli magyar munkavállalókra - említette a miniszter. Kovács Kálmán szerint a határon túli magyarok távmunkában történő alkalmazása elsősorban adózási és jogtechnikai kérdés. A miniszter úgy véli, a távmunka a kutatásfejlesztés terén fog a leggyorsabban elterjedni, de az információ technológiához kapcsolódó területeken is sikerre számítanak. Jelentős eredményeket érhetünk el a programmal a
mozgáskorlátozottak, a fogyatékosok, a kistelepüléseken élők, sőt a határon túli magyarok foglalkoztatásának megoldásában is - emelte ki az informatikai miniszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKK