Drajkó: nem csak az Axelero tudna árat csökkenteni

Drajkó László, az Axelero Internet vezérigazgatója cáfolta a konkurens internetszolgáltatók állítását, mely szerint csak az Axelero tudja érvényesíteni áraiban a Matáv által bevezetett nagykereskedelmi árak nyújtotta kedvezményt.

Chat Drajkó Lászlóval
Március 3-án, hétfőn 15:30-kor az [origo] társalgójának vendége Drajkó László, az Axelero Internet vezérigazgatója.[origo] Társalgó

Az utóbbi napokban lényegesen eltérő álláspontok alakultak ki a magyar internetpiacon azt illetően, hogy a Matáv február 18-án bejelentett nagykereskedelmi árkedvezménye valóban olcsóbb hozzáférést jelent-e a különféle szolgáltatók ügyfeleinek. Mint ismeretes, dial-up fronton a Matáv átlagosan 25%-os csökkenést jelentett be, amire építve az Axelero szintén átlagosan 25%-kal olcsóbb konstrukciókat hozott létre - ezeket március 1-től lehet elérni.

Ezzel szemben több internetszolgáltató (az EnterNet, Externet, Inter.net, Interware, Nextra és a PanTel) közös közleményben jelentette be, hogy több okból kifolyólag nem tud 25%-kal árat csökkenteni. Indoklásuk szerint a Matáv által felkínált 25% valóban csak 12%-ot jelent, mert a nagykereskedelmi modellben nincs 13%-os visszatérítés a telefondíjból, amire az előző modell épült. Ebből a 12%-ból még az áthárított számlázás megnövekedett költségeit is fedezni kell - az internetszolgáltató ugyanis egy árat számláz, amely telefondíjat és a nethozzáférést egyaránt tartalmazza. Ráadásul az internetszolgáltatónak még a behajtási kockázatot is viselni kell, és ha valaki nem fizet, nem tudják leállíttatni a telefonszolgáltatását.

A számlázás alaptevékenység

Drajkó László, az Axelero Internet vezérigazgatója szerint Európában rengeteg helyen - például az öt legnagyobb országban - elfogadott, hogy az internetszolgáltató egyben számlázza ügyfeleinek a telefon és internetdíjat. Így járnak el olyan ismert nevek, mint az angol Freeserve, az olasz Tiscali és a francia a Wanadoo. Egy trendről van szó tehát, amit előbb vagy utóbb nálunk is követnie kell a szolgáltatóknak, ha jól akarják kiszolgálni a felhasználókat.

Drajkó úgy véli, maga a számlázás nem jelenthet extra terhet, hiszen az internetszolgáltatók eddig is számláztak saját ügyfeleiknek, ezért a létező rendszereiket kell csak módosítani. A vezérigazgató szerint ma a magyar piacon a működés érdekében minden szolgáltatónak rendelkeznie kell egy percdíj alapú számlázási rendszerrel - sőt, tudomása szerint több konkurensnél is pontosan ugyanaz a számlázási rendszer fut, mint az Axelerónál. Ebben pedig egy-másfél napos fejlesztés a telefondíjak beépítése az árba.

Az Axelero nem élvez előnyöket

A fordított számlázási rendszerre építve az Axelerónak eddig is voltak kombi csomagjai (amelyek egyaránt tartalmazzák a telefon- és internetdíjat). De az Axelerónak sosem volt, és most sincs joga arra hogy leállíttassa valakinek a telefonszolgáltatását, ha nem fizeti ki a kombi csomagját. Ilyen kiváltság nem illeti meg csak azért, mert Matáv tulajdonú vállalat - erre ugyanis a Matávon kívül másnak nincs joga. Tehát ebből a szempontból az Axelero behajtási kockázata megegyezik más szolgáltatók kockázatával - mondta Drajkó.

A vezérigazgató közzétette, hogy cégének behajtási kockázata 4% - vagyis az összes bevételből ennyi a behajtatlan követelés. Ennek negyedét (vagyis 1%-ot) a csődbement vállalati ügyfelek adják.

Drajkó cáfolta azokat az állításokat is, hogy az Axelero más tartalmú ajánlatot kapott a Matávtól, mint a többi ISP.

A 13 százalékot a piacnövekedés tünteti el

A vezérigazgató felhívta rá a figyelmet, hogy nem kötelező az új modellt választani: az ISP dönthet, hogy a 13 százalékos djívisszatérítésre épít csomagokat, vagy a 25 százalékos nagykereskedelmi kedvezményre. Bár a két lehetőség között valóban csak 12% az eltérés, az Axelero nem azért tudta 25%-kal csökkenteni az árait, mert a Matáv keresztfinanszírozza - ahogy azt a konkurencia állítja. Az internetszolgáltató magára vállalta ezt a költséget, mert szerinte a piac növekedése és a fogyasztói szokások megváltozása annyi többletbevételt fog termelni, aminek köszönhetően a mérleg hosszú távon pozitív eredményt mutat majd.

Drajkó elmondta, hogy az Axelero nem egységesen, hanem átlagosan csökkentette az árait 25%-kal. Egy kevés óraszámot tartalmazó csomag esetében a csökkenés csak 10% körüli - többet ez a termék nem is viselne el. A nagyobb óraszámoknál azonban nagyobb az árzuhanás, mert a cég számításai szerint az új ár a többletfogyasztás irányba fogja elmozdítanai a piacot, vagyis ezekből a csomagokból fog több fogyni, és a várható növekedés miatt megéri ezt a 13%-ot befektetni.

Az internetezők mindenképpen jól járnak

Az Axelero Internet vezetője azt is kiemelte, hogy a Matáv nem csak a nagykereskedelmi árra ad kedvezményt, de kiskereskedelmi árat is csökkentett. Így például március 1-től bárki 8750 Ft-ért hozzáférhet egy 100 órás, internetezésre alkalmas telefonos csomaghoz - márpedig ez eddig sokkal többe került. Ehhez persze még hozzájön az internetszolgáltató díja is, de ha az ügyfél ingyenes internetszolgáltatót választ, nincs több költsége.

Drajkó hozzátette: ma Magyarországon az összes ingyenes internetszolgáltatás egyébként fizetős szolgáltatók kihasználatlan kapacitásainak újracsomagolása más márkanéven. Vagyis aki ingyenes szolgáltatást használ, a telefondíjból az is létező internetszolgáltatóknak fizet 13%-ot, a díjvisszatérítés révén.

ADSL: más technikával kerül átadásra

Az internetszolgáltatók közös közleménye azt is állította, hogy az ADSL Matáv-ára valójában drágább lett az új konstrukcióban az ISP-k számára. Ráadásul az aláírók szerint a progresszíven növekvő árkedvezmény olyan sávokat tartalmaz, hogy a legnagyobb díjkedvezménynek csak az Axelero tud megfelelni. Ezzel szemben Drajkó szerint a Matáv nagyjából ugyanolyan áron, de jobb technikával adja át az ADSL forgalmat, ezért az ISP-k oldalán korábbi plussz költségek eltűnnek.

A vezérigazgató elmondta: az ADSL piac hajnalán a Matáv csak azt vállalta, hogy Budapesten, egy ponton adja át a forgalmat az ISP-knek. Később 20 nagyvárosban is kiépített ilyen forgalmi pontot - annak dacára, hogy erre nem kötelezte a szerződése. Az ISP-knek pedig ezektől a pontoktól a saját telephelyükig összeköttetést kellett teremteni és fizetniük kellett a város-vidék transzfert is, ami mind plussz költségként jelentkezett. Az új ajánlat valóban egy kicsit drágább, de a Matáv a megrendelőknek az eddigi ATM technológia helyett IP alapon, és a megrendelő telephelyén adja át a forgalmat - ez pedig az eddigi plusz költségeket megszünteti.

Drajkó cáfolta, hogy csak az Axelero érhetne el díjkedvezményeket. Az tény, hogy 20 ezer ADSL előfizetőjével már most benne van a legnagyobb kedvezményt nyújtó 16 ezres sávban, de a Matáv ajánlata szerint annak jár a kedvezmény, aki ez év végéig teljesíti ezt az előfizetői számot. A vezérigazgató úgy látja, a piaci részesedéseket és trendeket figyelembe véve az Axelerón kívül még két internetszolgáltató be fog futni ebbe a sávba, a második, tízezres kategóriába pedig egy szereplő jut be. A két sáv között egyébként ügyfelenként csak 109 Ft eltérés van az ADSL nagykereskedelmi árát illetően.

A lemaradás fő oka a PC penetráció

Drajkó felhívta rá a figyelmet: az Axelero már többször nyilvánossára hozta, hogy az internet elterjedésének legfőbb gátja nem a hozzáférés magas díja. Elsősorban népszerűsíteni kellene az internetet, mert 8 és fél millió ember nem tudja mi az, és mire lenne jó neki. A második akadályozó tényező az alacsony PC penetráció, ami a számítógépek magas árára vezethető vissza. Drajkó szerint a motivációs tényezők között ezután következik a tartalom, ami miatt érdemes a netre kapcsolódni és csak negyedik helyet foglalja el a telekommunikációs közeg, a kapcsolódás kérdésköre.

(Az [origo] kiadója az Axelero Internet Rt.)

KAPCSOLÓDÓ CIKK