Ingyen-sarok - 2002 legjobb szoftverei

2002 már tovaszállt, itt maradtak azonban velünk azok a programok, melyek a múlt évben kerültek a figyelem középpontjába. A WebAttack szoftvergyűjtemény legnépszerűbb ingyenes programjaiból válogattunk.

MyAlbum 2.2 - Képkatalogizáló

Egyszerű, gyors képkatalogizáló szoftver, amely JPEG, BMP, GIF és PCX formátumú állományokkal tud megbirkózni. Diabemutató jellegű összeállítások készítésére is alkalmas, amikor a képek egymás után tűnnek fel a képernyőn, és - beállított értéktől függően - pár másodperc eltelte után automatikusan a sorban következő jelenik meg. Ilyen összeállításokat akár automatikusan, véletlenszerű sorrenddel is generál. Megjegyzéseket, kulcsszavakat vagy akár URL-címet fűzhetünk bármelyik képhez, amelyek alapján aztán keresni lehet az összeállításban. A program segítségével ki is nagyíthatjuk a kép egyes részleteit, vagy teljes képernyőre nyitva csodálhatjuk a látványt. Nyomtatási funkciói szintén kellemesek. Ügyes dolog, hogy piciny előnézeti képekből összeálló galériaképet is könnyedén előállíthatunk, nyomtathatunk, akárcsak posztert, amikor is több oldalra vágja szét az aktuális képet. Érdekes és említésre méltó a speciális CD-ROM album funkció, amellyel egyfajta CD-képalbumot alkothatunk.
/szoftverbazis/seged/grafika/myalbumsetup.html

JPG Cleaner 2.6 - Képtömörítő

A JPG Cleaner igen hasznos segédprogram azok számára, akik sokat foglalkoznak JPG állományokkal, kiváltképpen azoknak, akik Adobe Photoshoppal állítják elő azokat. Működése és kezelése egyaránt igen egyszerű: eltávolítja a képállományból azokat az adatokat, amelyek nem a kép tartalmához kötődnek. A legtöbb széleskörűen elterjedt szerkesztőprogram ugyanis nemcsak képinformációkat ment el a JPG állományokba, hanem járulékos adatokat is elraktároz. Ezek eltávolításával jelentősen csökkenthető a képek mérete. Különösen hasznos lehet internetre készülő képek esetén.
/szoftverbazis/seged/grafika/jpgcln26.html

Pixia 2.5n - Képszerkesztő

Egy nagyon híres japán retusálószoftver angol nyelvű verziója. Az alapvető funkciók mellett maszkolási és rétegkezelési képességgel is felvértezték. Testreszabott ecsetekkel igen egyéni hatások érhetők el. Barátságos felülete okán kezdőknek is ajánlható a program.
/szoftverbazis/multimedia/grafika/pix25ne.html

Trillian 0.74 - Csevegőprogram

Ma már számos olyan szoftver közül választhatunk, amelyekkel cseveghetünk, vagy üzenetet küldhetünk barátunknak - persze csak akkor, ha ő is ezt a programot választotta. Az MSN Messenger, az AOL Instant Messenger, az ICQ, a Yahoo Messenger vagy az internet csevegőszolgáltatása, az IRC mind a saját nyelvén beszél, és nem kommunikál más programokkal. Az ingyenes Trillian rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert, mert éppen azt a rugalmasságot kínálja, amelyet a többi nem: az összes közismert üzenetküldő platformot egy kézben tarthatjuk a segítségével. Ráadásul modern, látványos, változtatható felületű program, amely az eltérő megoldások járulékos képességeit (például fájlküldés és e-mail továbbítása) is jól ötvözi.
/szoftverbazis/internet/kommunikacios/trillian-v074.html

Előző
  • 1
  • 2
Következő