Több internetszolgáltató nem csökkent árat

Több internetszolgáltató nem csökkenti díjcsomagjainak árait márciustól. Hat szolgáltató szerint a Matáv nagykereskedelmi ajánlatai nem állják meg helyüket a távközlési piacon.

- Alulírott internetszolgáltatók kijelentjük, hogy sem 2003. március 1-től, sem belátható időn belül az internetezés árait 25 százalékkal csökkenteni nem tudjuk. Sajnos előzetes várakozásainkkal ellentétben a Matáv Rt.-től olyan ajánlatokat kaptunk, amelyek nem teszik lehetővé számunkra, hogy kiskereskedelmi árainkat csökkentsük - áll az EnterNet, Externet, Inter.net, Interware, Nextra és a PanTel közleményében. A szolgáltatók szerint a Matáv az olcsóbb internet- és telefontarifákról szóló közleményben szereplő állításoktól eltérő ajánlatot juttatott el a cégekhez.

Nem érvényesül a kedvezmény
 

A cégek sérelmezik, hogy a távközlési szolgáltató a 15, 40 és 100 órás dial-up csomagok új ára mellé eddig nem alkalmazott költségeket állított be a kötelezően megkötendő Hálózati Hozzáférési Szerződésbe, valamint hogy  az internetezés telefonszámlája behajtásának teljes kockázatát a szolgáltatókra kívánja hárítani, bár a szolgáltatók nem képesek korlátozni az előfizető forgalmát nem fizetés esetén. A Matáv ezeken felül borsos percdíjat kíván szedni a csomagot nem választó ügyfelek internetezéséért - áll a közleményben.
   
- Összegezve az új költségelemeket és a behajtás kockázatát, megállapítható, hogy az új csomagok 25 százalékos nagykereskedelmi árrése nem képezheti alapját semmiféle kiskereskedelmi árcsökkentésnek - vélik a fenti szolgáltatók. Szerintük így tehát nem igaz a Matáv azon állítása, hogy "a Matáv nagykereskedelmi ajánlata 25 százalékkal lesz olcsóbb, mint a kiskereskedelmi csomagok, így az internetszolgáltatók ajánlataikban továbbérvényesíthetik a Matáv 25 százalékos kedvezményét, s a felhasználók internetezési költsége 25 százalékkal csökken".

ADSL-hozzáférések
   
A közleményt aláírók szerint az ADSL-hozzáférések új nagykereskedelmi árajánlata mind a 384 kb/s-os, mind a 786 kb/s-os sebességek esetében azonos technikai körülmények mellett drágított az eddigi árakon. Azt állítják, a számukra küldött ajánlatokban az 512 kb/s-os sebesség bármely formában drágábban rendelhető meg, mint a jelenlegi 384 kb/s-os. A közlemény szerint így tehát nem igaz a Matáv másik állítása sem, miszerint "a jelenlegi 384 Kbit/s sebességű hozzáférés ára csökken, emellett - a jelenlegi 384 Kbit/s hozzáférés árán - egy lényegesen gyorsabb 512Kbit/s sebességű - a kapcsolt vonalinál tízszer gyorsabb - hozzáférés lesz elérhető."

- Ezen ajánlatával a Matáv Rt. nemcsak a saját állításaival került ellentmondásba, hanem megakadályozta a 25 százalékos árcsökkentést bejelentő kormányzati ígéret teljesítését, és ellenáll annak a kifejezett kormányzati szándéknak, hogy a Hálózati Hozzáférési Szerződés nem jelenthet többletterhet az internetszolgáltatók számára - állítják az aláírók.

Sérül a verseny szabadsága
   
A hat szolgáltató külön sérelmezi és az üzleti etikával összeegyeztethetetlennek tartja, hogy véleményük szerint a Matáv úgy írta meg ajánlatait, hogy azoknak legnagyobb mennyiségi kedvezményt adó sávjait kizárólag saját, 100 százalékos tulajdonában lévő internetszolgáltató cége, az Axelero Rt. legyen képes igénybe venni. Így az Axelero Rt. olyan árakkal tud előfizetőket toborozni, mely árak vállalása minden más internetszolgáltató számára ráfizetést jelentene.

- A Matáv magatartását az erőfölénnyel való visszaélés tipikus példájának tartjuk, mely az üzleti verseny szabadságát súlyosan sérti. Felhívjuk a kormányzat figyelmét a helyzetre, és kérjük segítségét abban, hogy a monopolszolgáltató által tett ajánlat a gyakorlatban is elérje a kormányzat által várt hatást, az információs társadalom kiszélesítését. Az ajánlat jelen formájában nem alkalmas e feladatra, és csupán a Matáv Rt. és leányvállalatai internetpiacon történő további térnyerését célozza - áll a közleményben.

(A Matáv Rt. az [origo]-t kiadó Axelero Internet Rt. tulajdonosa.)