USA: lecsapnának a kollégiumi letöltögetőkre

Az amerikai képviselőház szerint az egyetemek vezetőinek határozottabban kellene fellépnie a felsőoktatási intézményekben, kollégiumokban folyó zenei és szoftverkalózkodás ellen. A jogszabályok szerint  a netes fájlcsere akár öt évi börtönnel is büntethető.

Az amerikai képviselőház illetékes albizottsága szerint az egyetemeken a valós súlyánál kisebb problémaként kezelik az illegális fájlletöltést, annak ellenére, hogy a vonatkozó szerzői jogi törvények értelmében ez büntetendő cselekmény - tudósít a ZDNet. Az internetes fájlmegosztás, a zenék, szoftverek, filmek letöltögetése hagyományosan erős az egyetemi, főiskolai kollégiumokban, ahol a lakók igen nagy sávszélességen és korlátlanul netezhetnek.

Az Egyesült Államokban 1997 óta büntetendő a peer to peer (P2P) fájlmegosztás. A vonatkozó No Electronic Theft Act (NET Act) értelmében 1000 dollárt meghaladó értékű, szerzői joggal védett fájlok megosztása akár egy évi börtönnel is jutalmazható, 2500 dollár fölött pedig a büntetés maximum öt év elzárás lehet. A törvényt egyébként eddig nem alkalmazták gyakorlatban.

- Az egyetemek vezetői sok esetben fordulnak rendőrséghez az intézményekben történő "hagyományos" bűnesetek kapcsán, de a mindenki előtt nyilvánvaló szerzői jogsértést elnézik - közölte egy szerdai meghallgatáson a képviselőház internettel és szellemi tulajdonokkal foglalkozó albizottságának egyik tagja.  A bizottság - mely tagjai szerint a helyzet elért arra a pontra, ahol valójában tenni kell valamit - határozott fellépéseket sürget a felsőoktatási intézmények vezetői részéről, ugyanakkor elismeri, hogy saját hatáskörében is erősíteni kellene tevékenységét. Az igazságügyi bizottság egyik demokrata tagja figyelmeztetése szerint az egyetemeknek gondoskodni kellene saját hálózatuk felügyeletéről, különben a Kongresszus teszi ezt meg helyettük, egy sokkal inkább határozottabb módon. - Vannak emberek a bizottságban, akik hajlandóak cselekedni az ügy érdekében, s ez esetben még a magánjogi aggodalmakon is túllépnének - közölte John Conyers.