Adatforgalmi korlátozást vezet be a Vodafone

Adatforgalmi korlátozást vezet be tavaly nyáron beindított GPRS-alapú internetszolgáltatásában a Vodafone. A GPRS-netezők ezentúl maximum 1 gigabájtnyi forgalmat bonyolíthatnak le havonta.

A társaság a Népszabadság február 28-i számában közzétett közleménye szerint 2003. március 15-től adatforgalmi korlátozást vezet be a kizárólag havidíjas előfizetéssel  rendelkező ügyfelei számára elérhető GPRS internetszolgáltatásában.

Március közepétől az előfizetők a változatlan, havi bruttó 3125 forintos átalánydíjért cserében egy hónapban legfeljebb 1 gigabájtnyi adatot forgalmazhatnak mobiltelefonjukról, s emellett a heti le- és feltöltés mértéke sem haladhatja meg a 400 megabájtot.

A társaság 2002 júliusának közepén, a Matáv átalánydíjas telefonos internetdíjcsomagjának megszüntetésére reagálva indította be átalánydíjas internetszolgáltatását, amelyet a csomagkapcsolt GPRS (General Packet Radio Service) mobil adatátviteli szabványt támogató mobiltelefonok segítségével vehetnek igénybe a társaság havidíjas előfizetéssel rendelkező ügyfelei. A szolgáltatást  a három hónapos ingyenes tesztidőszak, valamint az azt követő fizetős üzem alatt sok kritika érte a hálózat gyakori túlterheltsége miatti kiesések és lassulások miatt - vélhetően ezek megszüntetése érdekében került sor a korlátozások bevezetésére is.

A Vodafone legutóbb február közepén, az átalánydíjas feltöltőkártyás (prepaid) ügyfelek számára vezetett be adatforgalmi limitet, melyben havi 5 megabájtban (és heti legfeljebb 2 megabájtban) maximálta a WAP-böngészéssel lebonyolítható adatforgalmat. A havidíjas előfizetéssel rendelkező ügyfelek továbbra is korlátlanul böngészhetnek a GPRS WAP díjcsomaggal.

A Pannon GSM tavaly november közepén jelent meg átalánydíjas internetdíjcsomaggal, melyet a cég eleve 300 megabájtos havi adatforgalmazási lehetőséggel és időbeli korlátozással kínál. Ezen szankciókkal a vállalat a jó szolgáltatási minőséget kívánja biztosítani.