Amíg a szolgáltatókon keresztül, s nem piaci eszközökkel akarják elérni az internetezés díjának csökkentését, addig a jelenlegihez hasonló viták természetesnek mondhatók - közölte Hírközlési Felügyelet (HíF) elnöke.

Frischmann Gábor kifejtette: a Matáv által megajánlott 25 százalékos telefondíj-mérséklés nem hat automatikusan a piacra, hiszen az internet-szolgáltatók (ISP) számára ez nem jelent kötelezettséget, ők, ha akarják, önkéntes alapon mérséklik tarifáikat.  Frischmann szerint az internetpiacon kialakult viták természetesek, hiszen ez a terület nem homogén, és nagyon kemény érdekellentétek vannak a szolgáltatók között.
   
Az elnök a távközlési piacról elmondta: a magyar hálózati összekapcsolási díjak messze az európai uniós átlag fölött vannak, átlagosan több mint a dupláját teszik ki. Kifejtette: a cél az, hogy ezek a díjak csökkenjenek, s ezért is kell majd alkalmazniuk a távközlési cégeknek hosszú távú előremutató különbözeti költségek módszertanát (Long Run Incremental Cost - LRIC) a jelenlegi, a teljesen felosztott költség módszertana (Fully Distributed Cost - FDC) helyett.
   
Frischmann Gábor ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy nincs közvetlen kapcsolat a módszertanok alkalmazása és a végfelhasználói díjak mérséklődése között.