Olcsóbb net: támogatás a szolgáltatóknak

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter bejelentette: megállapodtak a nem-Matáv tulajdonú internetszolgáltatókkal egy olyan rendszerről, melynek keretében a költségvetés összesen mintegy 13 százalékkal támogatja a 15, 40 és 100 órás csomagjaikat, hogy azokat olcsóbban nyújthassák az internetezőknek.

Chat Drajkó Lászlóval
Március 3-án, hétfőn 15:30-kor az [origo] társalgójának vendége Drajkó László, az Axelero Internet vezérigazgatója.[origo] Társalgó

Az utóbbi két hétben több internetszolgáltató sérelmezte, hogy a Matáv által a kedvezményes a 15, 40 és 100 órás csomagokra nyújtott 25%-os nagykereskedelmi kedvezményt nem tudják érvényesíteni saját áraikban. Egyrészt mert szerintük a kedvezmény mértéke valójában kisebb (a telefondíj visszatérítésből adódóan, amit már a korábbi modell is tartalmazott), másrészt mert úgy vélik, a távközlési cégtől átvállalt számlázás költsége és beszedési kockázata növeli költségeiket. Ezért tárgyalásokat folytattak az informatikai és hírközlési minisztériummal, és a megbeszélések február 28-án eredményre vezettek.

Kovács Kálmán háromféle új támogatási elemet is bejelentett. Egyrészt a tavaly augusztusban a vezetékes telefonszolgáltatók számára bevezetett rendszert (amelyben az állam 77 fillérrel támogatja a tarifát, ha ezt a szolgáltató is megteszi) kiterjesztik az internetszolgáltatókra is. Az állam 6,5 százalékkal támogatja az internetszolgáltató árait, ha ő maga is 6,5 százalékkal csökkenti díjait. Az állam ezen felül is nyújt még pluszban 6,5 támogatást - vagyis összesen 13 százalékkal járul hozzá a tarifák csökkentéséhez. A Matáv pedig átvállalja az internetszolgáltatóktól a 4 százalékra becsülhető számlabehajtási kockázatot.

Ez a megoldás kizárólag arra a három csomagra vonatkozik, amelyet a Matáv március 1-től nagykereskedelmi áron nyújt az ISP-k felé.

Az új konstrukcióra építve az árcsökkenéstől eddig elzárkózó szolgáltatók március közepétől új, 25%-os kedvezményt kínáló csomagokkal fognak jelentkezni.

Még nincs szerződés

A minisztérium és a szolgáltatók egyelőre csak az új rendszer alpelveiben és fő számaiban egyeztek meg, a szerződések a következő hetekben fognak megszületni. A bejelentett támogatás csak ez év végéig él majd, mivel a tavaly augusztusban útjára indított, vezetékes tarifákra vonatkozó rendszer is eddig van érvényben. Így a kettőt együtt tudják majd újratárgyalni és meghosszabbítani - mondta Kovács Kálmán.

Éppen ezért a támogatás mikéntje sem kidolgozott még, de az már biztos, hogy az internetszolgáltatóknak jelentkezni lehet majd érte. A bejelentkezés lehetősége bármely internetszolgáltató - így akár a Matáv tulajdonú Axelero - számára is nyitott lesz.

További támogatások a láthatáron

A miniszter hozzátette: a tervek szerint március végére megállapodnak egy olyan támogatási rendszerről is, amely nem csak a kapcsolt vonali (dial-up) internetezést, hanem a szélessávú hozzáférés gyorsabb terjedését is segíti.

Ezenkívül támogatni kívánják azokat a hálózatépítő cégeket, amelyek méretükből adódóan nem tudják igénybe venni a jelenleg is létező adókedvezményt, ami beruházási limithez kötött.

Kovács Kálmán az EU-irányelveknek megfelelő összekapcsolási és végződtetési díjakat is ígért, végül pedig bejelentette: a távközlési és informatikai kerekasztal mintájára internet-kerekasztalt hoznak létre, melynek segítségével az internetszolgáltatókat is bevonják a minisztérium törvényalkotási folyamataiba.

A miniszter elmondta: a költségvetésből 3,5 milliárd forintot különítettek el a lakossági internethasználat támogatására, ebből a keretből fogják fedezni mind a dial-up, mind a szélessávú hozzáférés olcsóbbá tételét.

Az Axelero március 1-től csökkent

"A mai, informatikai és hírközlési minisztériumi bejelentésről az Axelero a sajtótájékoztatón értesült, és üdvözli azt. Érdemben azt követően nyilatkozunk arról, hogy az Axelero a minden internetszolgáltató által igényelhető támogatással él-e, hogy az IHM publikálja annak részleteit - közölte Drajkó László, az Axelero Internet vezérigazgatója.

Ettől függetlenül 2003 március 1-től az Axelero átlagosan 25%-kal olcsóbb internet csomagokkal jelenik meg a piacon, azaz mi már a most meghirdetett támogatástól függetlenül is teszünk az olcsóbb internetezést megcélzó kormányzati és társadalmi szándék megvalósításáért." - mondta Drajkó László, az Axelero Internet vezérigazgatója.

(Az [origo] kiadója az Axelero Internet Rt.)

KAPCSOLÓDÓ CIKK