Rádiók az interneten

2003.02.28. 16:46

A kereskedelmi és közszolgálati adók netes adása mellett széles választékban találhatók online sugárzásra specializálódott állomások a neten. A kínálat bőséges, s a netes rádiózás túlzott technikai igényeket sem támaszt.

Az internet elterjedése előtt a különböző külföldi rádiók hallgatásának lehetősége szinte kizárólag a rádióamatőrök kiváltsága volt. A világháló megjelenésével már "egyszerű halandók" is viszonylag egyszerűen hozzáférhettek a külföldi adók műsoraihoz modemjeikkel, ám az igazi áttörést a szélessávú - ADSL vagy kábeltévés - netkapcsolatok elterjedése hozta. Egy gyors adatátvitelt biztosító interneteléréssel ugyanis a korábbinál jobb, akár CD-minőségben is élvezni lehet a műsorokat. Az online rádióadások hallgatásához különösebb informatikai bűvészkedésre sincs szükség, mindössze egy internetes hangsugárzást támogató lejátszóra van szükség. A Windows saját médialejátszója (Media Player) eleve képes erre, de a számos online adó által használt Real, Shoutcast, Ogg Vorbis és egyéb formátumokhoz is letölthetők ingyenes lejátszóprogramok.

Internetes rádiók Magyarországon

Magyarország első internetes rádióadója a jelenleg is kizárólag a hálón sugárzó ParaRádió volt, amely 1997 nyarán kezdte meg az online műsorközvetítést. A magát a szubkultúrák rádiójaként definiáló adó a hét öt napján, hétköznapokon közvetít élő adásokat 18 órától 22 óráig, sőt gyakorta éjfélig is. A vegyes műsorkínálatban található a melegek heti félórájától kezdve az angol nyelvű műsoron át egészen a beszélgetős műsorokig sok minden, ezenkívül a különböző zenei stílusok (pl. industrial, hip-hop, reggae stb.) rajongói saját műsorokkal képviseltetik magukat. A Pararádió az ingyenes Real One Playerrel, illetve Winamppal hallgatható Shoutcast MP3 formátumokban közvetíti online műsorát, míg a 60 hétre visszamenőleg elérhető archívum kizárólag Real formátumban férhető hozzá.

A Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Internet VilágPortál Szolgáltató Kft.  közös vállalkozásában valósult meg a Magyar Internet VilágRádió és VilágTelevízió projekt. Az ennek keretében működő rádióadásokat a projekt honlapjáról letölthető ingyenes kliensprogram segítségével lehet hallgatni. Az alkalmazással több mint harminc, javarészt hazai rádió műsorát  lehet non-stop nyomon követni.

Napjaink trendjének megfelelően a nagyobb kereskedelmi rádiók jelentős részét lehet az interneten keresztül is hallgatni. MP3-ban sugároz a Klubrádió, a Roxy Rádió, míg jelenleg csak a Világrádióval hallgatható többek között a Juventus Rádió, az InfoRádió, a Pilis Rádió, a Radio Café és a Radio Deejay.

Néhány héttel ezelőtt megújult kinézettel és tartalommal jelentkezett a Magyar Rádió internetes portálja. A webhelyen a Bartók, a Petőfi és a Kossuth adók élő adását lehet Real One Playerrel  éjjel-nappal hallgatni, az egyes műsorok hangos archívumához két hónapra visszamenőleg lehet hozzáférni.

Interneten is non-stop hallgatható a jelenleg az éterben nem, csak egyes kábeltévés hálózatokon sugárzó Tilos Rádió műsora. A Tilos a nyílt Ogg Vorbis formátumban közvetíti adásait online a hagyományos modemes, illetve a szélessávú netkapcsolatokhoz igazodó különböző minőségű streamekben. A rádió internetes streamjét a legegyszerűbben Winamppal lehet hallgatni, ugyanis a lejátszó beépített Ogg-pluginnal rendelkezik.

A külföldi kínálat

A Shoutcast.com-on olyan online rádiók között böngészhetünk, amelyek az MP3-formátumon alapuló, Shoutcast streaming technológiát használják, amelyet többek között a  népszerű Winamp lejátszóprogram támogat. A webhelyen netrádiók bőséges listája  tárul elénk, de a könnyebb eligazodás érdekében zenei stílusok, illetve a stream minősége alapján is listázhatjuk (például: jazz, rock stb.) az online adókat. Az egyes rádiók nevére kattintva az adott állomás a Winamp lejátszón keresztül jelentkezik be.

A Windows Media Player újabb változataiban már helyet kapott egy "Radio Tuner" menüpont, melyre kattintva szintén tetemes mennyiségű netrádiót tartalmazó katalógus tárul a felhasználó szeme elé. A Shoutcasthoz hasonlóan itt is lehetséges különböző stílusok szerint kilistázni a rádiókat, illetve kulcsszavas keresés alapján is megtalálhatjuk a nekünk tetsző állomásokat.

A Realnetworks Real One Player elnevezésű lejátszójában a Windows Media Playerhez hasonlóan szintén tetemes netrádiólistában böngészhet a felhasználó, akinek az ingyenes zenehallgatásért cserébe időnként felbukkanó reklámokat kell elviselnie.

Mivel nemzetközi szinten számtalan kiváló internetes rádióra lelhet a hálóvándor, rábízzuk a kedves olvasóra a keresés izgalmát. Ugyanakkor nyugodt szívvel merjük ajánlani a BBC által működtetett rádiócsatornák internetes weboldalát, valamint a szintén brit Radio Virgint. Számtalan netrádió közül lehet válogatni továbbá a Radio-Locator oldalon.