Cikkünkben röviden bemutatjuk, miként működik a kábeltelevíziós hálózatokon igénybe vehető internetszolgáltatás, amely rendkívül gyors adatátviteli sebességet képes biztosítani.

Szemben a hagyományos modemes netkapcsolatokkal, melyek másodpercenkénti 56 kilobit adat átvitelére képesek, a kábeltévés hálózaton akár több megabites átvitel is elérhető. Magyarországon a szolgáltatók jelenleg kereskedelmi forgalomban tipikusan 512 kbit/s-os letöltési és 128 kbit/s-os feltöltési sebességet biztosító eléréseket kínálnak (a feltöltési sebesség azért alacsonyabb, mert az otthoni felhasználók arányaiban több adatot töltenek le, mint amennyit elküldenek a számítógépről).

A nagy sávszélesség mellett a kábeltévés internet további előnye, hogy a hálózati kapcsolat a számítógép bekapcsolásakor automatikusan felépül, és mindaddig aktív marad, amíg a gép be van kapcsolva. A kábelnet-szolgáltatók havi átalánydíjért kínálják a nap 24 órájában hozzáférést biztosító kapcsolatokat, melyekhez az esetek többségében korlátlan mennyiségű adatforgalom jár, bár egyes társaságok meghatározzák, hogy egy hónapban legfeljebb hány gigabájt adatot fogadhatnak és küldhetnek az ügyfelek számítógépükről. Egy kábeltévés internetkapcsolattal már jó minőségű online video- vagy hangközvetítéseket is meg lehet tekinteni, s nagyobb méretű fájlok letöltése sem okoz különösebb gondot. A jövőben várhatóan az IP-alapú beszédátviteli technológiák (VoIP - Voice over Internet Protocol) is meghódítják majd a kábeltévés piacot, így a hálózatok internetezésen kívül telefonálásra is alkalmasak lesznek.

Kábeltelevíziós internet-hozzáférés visszirányúsított - azaz kétirányú adatkommunikációra alkalmassá tett - hálózatokon érhető el. Használatához az előfizető oldalán a kábeltévé koaxiális kábelére kötött kábelmodemre van szükség, amely az ügyfél PC-jében lévő hálózati kártyához csatlakozik. A koax kábel a helyi fejállomáshoz csatlakozik, amely általában optikai szálon kapcsolódik az adott internetszolgáltató központjához.