Rekordméretű memóriakártyák jelennek meg

Hamarosan két gyártó is több gigabájt kapacitású, nagy sebességgel írható, digitális kamerákban és mobil eszközökben használatos CompactFlash és SD memóriakártyákat dob piacra.

A Lexar Media a hétvégén egy Las Vegas-i konferencián jelentette be, hogy hamarosan piacra dobja 2 és 4 GB kapacitású CompactFlash memóriakártyáit. Az újfajta memóriakártyák minimum 4,8 MB/s-os írási/olvasási sebességet biztosítanak majd. A gyártó közlése szerint a 2 GB-os CompactFlash Type I kártya márciustól lesz megvásárolható 700 dollár körüli áron. Ezzel szemben a 4 GB-os memóriakártya Type II-es foglalatba lesz illeszthető, a második negyedévben kerül majd piacra, ára pedig 1500 dollár lesz.

Forrás: ORIGONagy sebességgel írható/olvasható CompactFlash és SD memóriakártyákat mutatott be a SanDisk is. A szintén flashkártyák gyártásával foglalkozó vállalat új, Extreme SD elnevezésű memóriakártyái 256 és 512 MB kapacitású változatban jönnek majd ki, s másodpercenként 2,5 MB adatot képesek rögzíteni, amely a gyártó közlése szerint kétszeres sebességnövekedés a korábbi modellekhez képest. A tegnap bejelentett, 256, 512 és 1 GB-os  Extreme CompactFlash kártyát 6 MB-os sebességgel lehet írni, az adatok pedig 9 MB-os sebességgel olvashatók másodpercenként. Mindkét memóriatípus mínusz 25-től plusz 85 Celsius fokos környezetben működőképesek, piacra kerülésük a második negyedévben várható. Az 512 MB-os Extreme SD Card ára 219 dollár, az 1 GB-os Extreme CompactFlashé 379 dollár lesz.

Emellett a SanDisk egy olyan Memory Stick flashkártyát is bemutatott, amelybe valójában két darab 128 MB kapacitású memóriaegységet integráltak. Ezek közül egyszerre egy lehet használatban, s közöttül a felhasználó egy kapcsoló segítséget tud váltani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK