700 millió gigabájt forgalom a neten 2007-re

Az IDC kutatócég szerint a végfelhasználók által generált internetes forgalom  sokszorosára nő az elkövetkező öt év során. A 2007-re jósolt napi online adatforgalom 140 millió DVD-re férne fel.

A cég legutóbbi kutatása szerint így az internet világforgalma a 2002-es napi 180 petabitről (1 petabit - ezer terabit) 2007 végére 5175 petabites naponkénti adatmennyiségre fog emelkedni. Ez azt jelenti, hogy 2007-re az IDC várakozásai szerint az internetre kapcsolódó felhasználók annyi információt fognak megosztani egymással naponta, amennyi a teljes amerikai Kongresszusi Könyvtár információmennyiségének 64 ezerszerese - áll az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevelében. Ez az óriási adatmennyiség egyébként több mint 140 millió DVD-korongon férne el.

Bár az internet-felhasználók számának növekedése a következő öt évben is világszerte folytatódni fog, az IDC azt jósolja, hogy az internet forgalmának növelésében a vezető szerepet a szélessávú hozzáférés jelentős mértékű elterjedése fogja játszani.

A cég úgy becsüli, hogy a 2007-re várt forgalom 60 százalékát köszönhetjük majd a magánfelhasználóknak, míg 40 százalékot az üzleti célú felhasználás fog eredményezni.

ITTK Infinit