Samsung: gigantikus LCD-k és új mobilok

Új termékeivel a mostanság sokat hangoztatott "digitális konvergenciát" kívánja elősegíteni a Samsung. A koreai vállalat számos új eszközt mutatott be a hannoveri CeBIT-en.

Forrás: ORIGOA gyártó március 13-i sajtótájékoztatóján mutatta be az ITCAM-7 nevű termékét, amely egy hordozható, 1,5 gigabájtos háttértárral felszerelt digitális kamkorder, amely több mint 1 órányi jó minőségű videoanyag tárolására nyújt lehetőséget. Emellett zene-, valamint hang- és adatfájlok raktározása is lehetséges az eszközön. Az ITCAM-7-est  USB 2.0 porton keresztül csatlakoztathatjuk a számítógéphez, így egyórányi mozgóképes anyag öt perc alatt áttölthető a számítógépre.

A megjelenítő eszközök piacán 54 collos laposképernyős televíziót, valamint egy 40 coll átmérőjű TFT LCD monitort jelentett be a vállalat. David Steel, a Samsung digitális média üzletágának vezetője kiemelte, hogy míg a laposképernyős tévék terén leginkább a plazmatechnológiát részesítik előnyben a gyártók, a cég lényegesnek tartja, hogy a különböző fogyasztói igények kielégítése érdekében a TFT LCD eljárással készülő televíziók is hozzáférhetőek legyenek.

CeBIT 2003
Tekintse meg galériánkat!Képek a CeBIT-ről

A Samsung új mobiltelefonokkal is előrukkolt a hannoveri technológiai kiállításon. Érdekesség, hogy a cég most bejelentett három új okostelefonja három különböző szoftverplatformot használ: Palm OS-t, Pocket PC-t, illetve Symbian operációs rendszereket. Az új okostelefonok jellemzően PDA-funkciókkal rendelkeznek, színes érintőkijelzőjük és beépített digitális kamerájuk van, továbbá támogatják a GPRS-adatátvitelt.

Forrás: ORIGOVélhetően nagy érdeklődésre tarthat számot a cég 80 gramm tömegű, karóra méretű mobiltelefonja, amely hagyományos beszédkommunikáció mellett szintén képes csomagkapcsolt adatátvitelre, és többszólamú dallamokkal képes jelezni a bejövő hívásokat. A Watch Phone színes kijelzővel rendelkezik, támogatja a Bluetooth-t, és WAP-ozásra is képes, bár némileg rövidebb beszélgetési időt képes biztosítani, mint a hagyományos mobilok. Megjelenése az év vége tájékán várható. A bejelentésekhez kapcsolódóan a Samsung vezetői hangoztatták: a vállalat termékportfóliójában egyre fontosabb szerepet játszik a mobilfónia. A 2002-es esztendő adatai szerint a Samsung a harmadik helyet szerezte meg a világméretű mobiltelefon-piacon.

Az elektronikus eszközök konvergenciája a gyártókra nézve igen nagy feladatot jelent - jelentette ki Dzsong Jong-jun, a Samsung alelnök-vezérigazgatója a külön-külön eszközök, platformok már ma is tapasztalható, ám jelenleg még korántsem zökkenőmentes együttműködésével kapcsolatban. A gyártói oldal egyik alapvető eszköze ennek létrehozásában a mobil technológia, a vezeték nélküli kapcsolat lesz - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK