The Mystery of the Mummy

A Frogware és a DreamCatcher The Mystery of the Mummy című programjában a feléledni látszó kalandjátékoknak tiszteleg. A játékos a híres detektív, Sherlock Holmes bőrébe bújva nyomozhat, ezúttal múmiák után.

A főszereplő tehát Sir Arthur Conan Doyle hírhedd szuperdetektívje, az angol úriember mintapéldánya, Sherlock Holmes, a helyszín pedig egy eltűnt archeológus otthona. A nyomozás során több kisebb, és néhány nagyobb rejtélyt kell felderítenünk, melyekben remek átvezető animációk is segítenek.

Ha már így belefolytunk a grafikus dolgokba, a játék helyszínét első személyű nézetből látjuk. A környezet háromdimenziós, ami nagyban megkönnyíti a tájékozódást, illetve a tárgyak használatát. Sajnos a környezet nagyon sötét, így a 3D ellenére is igen nehezen fogunk megtalálni bizonyos rejtett kapcsolókat. Egy másik elégtelenség, hogy a felbontást nem állíthatjuk 640x480 fölé, a nem aktív elemek pedig meglehetősen homályosak.

A legtöbb tárgyat megvizsgálhatjuk, vagy akár el is tehetjük, hogy később használjuk fel. Érdemes minden mozdíthatót elzsebelni, mivel előfordulhat, hogy egy jóval későbbi rejtély megoldásához lesz szükség a korábban megtalált tárgyra. A rejtélyek egy rész igen egyszerű, megoldásukhoz nincs is másra szükség, minthogy végigpróbáljuk a nálunk lévő tárgyak mindegyikét egy "gyanús" tárgyon. Persze könnyen előfordulhat, hogy a gyanúsnak vélt szarkofág, vagy váza nem rejt semmi érdekeset, és semmi köze nincs a végkifejlethez, minek következtében elég hamar ráunhatunk a nyomozásra.

A játék hanganyagát és zenéjét vizsgálgatva az első dolog, ami feltűnik, hogy nincs zene! A játék elindítása után a főmenü ikonjai között néma csendben szelektálgathatunk. Szerencsére a helyzet a továbbiakban nem ilyen siralmas, mivel a kalandok megkezdésével már felhangzik a nem túl vérfagyasztó, de azért nem is rossz muzsika. Meglehetősen érthetetlen, hogy legalább ez a zene miért nem szólhat a menüképernyő alatt is...

A hanghatások már kevésbé megnyugtatóak, mármint a minőséget illetően. Az effektusokat két csoportra oszthatjuk. Az egyik csoportot alkotják a különféle tárgyak, kapcsolók, és egyéb környezeti elemek által keltett zajok, melyekkel nincs különösebb gond. A másik csoport már kicsit problémásabb - ebbe a főhős által a nyomozáshoz fűzött kommentárok tartoznak. Ezek a megjegyzések egyrészt hangzásukban jobban illenének egy futballedző szájába, másrészt nem igazán visznek közelebb a rejtélyek megoldásához.

Szerencsére az utóbbi időben több kiadó is célul tűzte ki, hogy feltámasztja holtaiból a kalandjátékok méltatlanul mellőzött műfaját. Sajnos a DreamCatcher és a Frogware egy olyan programot adott ki kezéből, mely aligha tesz jót a műfaj népszerűsítésének ügyében.

Rendszerkövetelmény:

Processzor P2 300
RAM 64 Mbyte RAM
HDD 130 MB
VGA 8 MB VRAMElőző
  • 1
  • 2
Következő